PSD va demara negocieri politice pentru susținerea trecerii prin Parlament a unui proiect de lege privind plafonarea, la un nivel sustenabil pentru consumatori, a prețurilor la energie și gaze pentru o perioadă de un an. Considerăm că, după adoptarea legii privind consumatorul vulnerabil, plafonarea este următoarea soluția necesară și eficientă pentru a proteja populația confruntată cu o explozie fără precedent a prețurilor la facturile pe care le primesc în această toamnă.

PSD condamnă atitudinea cinică a premierului Cîțu, care s-a opus explicit plafonării prețurilor și a afirmat că nu va apela la pârghiile legale existente, care îi permit Guvernului să adopte imediat o asemenea decizie. Fiindcă Executivul se mărginește doar să constate cum românii primesc oferte aberante de la distribuitorii de energie și gaze, cu scumpiri de 300%, PSD va iniția un proiect de lege privind plafonarea prețurilor. Am constatat că există în Parlament premisele necesare pentru a construi o majoritate care să susțină adoptarea rapidă a unei asemenea legi. 

În paralel, vom chema companiile de utilități să răspundă în fața comisiei parlamentare de anchetă constituite la cererea PSD pentru abuzurile săvârșite prin ofertele scandaloase trimise clienților. De asemenea, vom chema în fața comisiei conducătorii tuturor instituțiilor publice abilitate, ministrul Energiei, șefii ANRE și Consiliului Concurenței, conducerea Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor pentru a le cere să ia cele mai dure măsuri în vederea descurajării comportamentului de speculă al companiilor de stat sau private din piața energetică.

PSD consideră că apărarea românilor în fața unei adevărate apocalipse energetice este adevărata prioritate a unui partid responsabil, nu circul politic și bătălia pentru putere pe care o desfășoară în această perioadă PNL și USR-PLUS.

Biroul de presă al PSD