PSD introduce salariul minim european în România

Creșterea salariului minim la 3.700 de lei, de la 1 iulie 2024, este pasul decisiv pentru introducerea salariului minim european în România până la sfârșitul acestui an. PSD lucrează deja la construirea unui mecanism de majorare automată a salariilor, conform prevederilor din Directiva europeană.

PSD consideră că orice efect pozitiv din economie trebuie să se reflecte și în veniturile salariale ale cetățenilor.

Introducerea salariului minim european va constitui un beneficiu important în special pentru salariații din sectorul privat, unde există cel mai mare număr de angajați încadrați cu acest nivel minim de salarizare.

De asemenea, antreprenorii își vor putea stabili din timp politicile salariale pentru propriii angajați. Ei vor putea face estimări mult mai exacte cu privire la resursele financiare ce trebuie alocate, pe termen mediu și lung, pentru forța de muncă și pentru dezvoltarea afacerii.

Beneficiile introducerii salariului minim european

  1. va echilibra raportul dintre muncă și capital;
  2. va contribui la reducerea decalajelor sociale prin creșterea salariilor mici și medii;
  3.  va asigura creșterea sustenabilă a pensiilor pe termen mediu și lung;
  4. va determina tinerii să rămână în țară, micșorând semnificativ diferența dintre salariile din România și cele din alte state europene;
  5. va asigura reducerea decalajului față de țările europene prin creșterea predictibilă și automată a salariilor, odată cu dezvoltarea economiei naționale.