NOUA LEGE A ADUS DOUĂ MAJORĂRI DE PENSII ÎN ANUL 2024!

• Prima a avut loc la 1 ianuarie, când a fost indexat punctul de pensie așa cum prevede legea.
  • A doua a intrat în vigoare la 1 septembrie, când 3.806.270 de pensii au crescut în urma recalculării, pentru a asigura echitatea între pensionari. De această dată, NU EXISTĂ UN PROCENT UNIC DE CREȘTERE. Majorările diferă de la caz la caz și depind de istoricul profesional al fiecărui pensionar și de legislația există în momentul ieșirii la pensie. Se mențin la același nivel sau au crescut mai puțin mai puțin, doar pensiile care deja erau mult mai mari față de valoarea care a rezultat din aplicarea noii formule de calcul. Important e că nicio pensie nu a scăzut după recalculare! Iar în urma acestui proces toți cei care au muncit și au contribuit la fel, au acum pensii egale!

Au fost recalculate 4.609.830 de pensii, adică TOATE pensiile din sistemul public. A fost pentru prima oară când a avut loc o acțiune de o asemenea amploare. 82,56% din totalul pensiilor au crescut în urma recalculării, iar 17,44% au rămas la același nivel. Niciuna nu a scăzut! Creșterea medie a fost de 26,65%, ceea ce înseamnă că 3,8 milioane de pensii au crescut cu o valoare medie de 622 de lei. În urma recalculării, pensia medie din România a crescut de la 2.292 de lei în luna august, la 2.761 de lei în septembrie 2024.

90.892 de pensionari au ieșit din zona indemnizației sociale în urma recalculării, ca urmare a faptului că, prin aplicarea principiului contributivității, pensia lor a crescut peste valoarea indemnizației sociale de 1.281 de lei.

Noua Lege a pensiilor MENȚINE TOATE DREPTURILE CÂȘTIGATE pe legislația anterioară de către cei încadrați în diverse grupe de muncă și care s-au pensionat până la data de 1 septembrie 2024.

Impactul suplimentar total asupra Bugetului de pensii rezultat în urma recalculării este de 2,36 miliarde de lei pe lună. Aceasta înseamnă că pentru anul 2024 impactul suplimentar total este de 9,45 miliarde lei..

Au fost eliminate toate inechitățile din sistemul public de pensii. S-au eliminat inechitățile dintre femei și bărbați, dar și inechitățile dintre cei care s-au pensionat în baza unor legi diferite. PENTRU MUNCĂ ȘI CONTRIBUȚII EGALE SE ACORDĂ PENSII EGALE!

Sunt răsplătiți suplimentar cei care au muncit mai mult și au contribuit mai mult. Noua lege punctează suplimentar și reduce vârsta de pensionare pentru cei care realizează perioade mai lungi de contributivitate.

Se vor lua în calcul toate beneficiile salariale pentru care s-au plătit contribuții, inclusiv primele, premiile sau alte beneficii sporadice obținute în perioada de activitate. Se iau în calcul automat toate veniturile nepermanente (premii, prime, zile suplimentare, acord global, al 13-lea salariu) obținute după 2001. Pentru veniturile nepermanente obținute înainte de 2001, pensionarii au la dispoziție 6 luni (1 septembrie 2024 – 1 martie 2025) să aducă adeverințe de la foștii angajatori, dacă mai sunt în activitate. Dacă aceștia și-au încetat activitatea, adeverințele se obțin de la deținătorii de arhive care au păstrează documentele. Se vor lua însă în considerare și adeverințele aduse la casa de pensii după 1 martie 2025, urmând ca majorarea corespunzătoare să se aplice din luna următoare depunerii adeverinței.

Nimeni a pierdut niciun leu în urma recalculării pensiilor! Pentru cei care aveau deja o pensie mai mare decât valoarea stabilită în baza noii formule, s-a aplicat principiul păstrării pensiei mai avantajoase. Aceste persoane au beneficiat anterior de pensii mai mari decât alți pensionari care au muncit și au contribuit la fel.

Noua lege a pensiilor stimulează natalitatea. Vârsta de pensionare a mamelor este diminuată în funcție de numărul de copii, iar concediul de creștere a copilului este considerat perioadă contributivă și este luat în calcul la stabilirea pensiei ca și cum s-ar fi muncit în perioada respectivă.

Noua lege va stimula învățătura. Perioada studiilor superioare universitare va fi luată în calcul la stabilirea pensiei.