Noua lege va aduce două majorări de pensii în anul 2024!

  • Prima va avea loc la 1 ianuarie, când va fi indexat punctul de pensie așa cum prevede legea.
  • A doua va fi la 1 septembrie, când cele mai multe dintre pensii vor crește în urma recalculării, pentru asigurarea echității între pensionari. De această dată, NU EXISTĂ UN PROCENT UNIC DE CREȘTERE. Majorările diferă de la caz la caz și depind de istoricul profesional al fiecărui pensionar și de legislația există în momentul ieșirii la pensie. Se vor menține la același nivel sau vor crește mai puțin, doar pensiile care deja sunt mult mai mari față de valoarea care va rezulta din aplicarea noii formule de calcul. Important e că nicio pensie nu va scădea după recalculare! Iar în urma acestui proces toți cei care au muncit și au contribuit la fel, vor avea pensii egale!

Vor fi  eliminate toate inechitățile din sistemul public de pensii. Se vor elimina inechitățile dintre femei și bărbați, dar și inechitățile dintre cei care s-au pensionat în baza unor legi diferite.

Vor fi răsplătiți suplimentar cei care au muncit mai mult și au contribuit mai mult. Noua lege va puncta suplimentar și va diminua vârsta de pensionare pentru cei care au realizat perioade mai lungi de contributivitate.

Se vor lua în calcul toate beneficiile salariale pentru care s-au plătit contribuții, inclusiv primele, premiile sau alte beneficii sporadice obținute în perioada de activitate.

Nimeni nu va pierde niciun leu în urma recalculării pensiilor! Pentru cei care au deja o pensie mai mare decât valoarea stabilită în baza noii formule, se va aplica principiul păstrării pensiei mai avantajoase.

Noua lege a pensiilor va stimula natalitatea. Vârsta de pensionare a mamelor va fi diminuată în funcție de numărul de copii, iar concediul de creștere a copilului va fi considerat perioadă contributivă și va fi luat în calcul la stabilirea pensiei ca și cum s-ar fi muncit în perioada respectivă.

Noua lege va stimula învățătura. Perioada studiilor superioare universitare va fi luată în calcul la stabilirea pensiei.