Premierul Marcel Ciolacu, președintele PSD, însoțit de o delegație de miniștri, a efectuat marți, 21 mai 2024, o vizită oficială în Republica Turcia. Vizita oficială a constituit un moment cheie de la stabilirea Parteneriatului Strategic între România și Turcia, în decembrie 2011, prin operaționalizarea Consiliului de Cooperare Strategică la Nivel Înalt, echivalentul ședințelor comune de guvern.

În contextul vizitei oficiale, șeful Executivului de la București a depus o coroană de flori la Mausoleul dedicat președintelui fondator al Republicii Turcia, Mustafa Kemal Atatürk, din cadrul complexului Anıtkabir din Ankara și a participat la dineul de lucru oferit în onoarea delegației române de președintelui Republicii Turcia, Recep Tayyip Erdoğan. Marcel Ciolacu a fost însoțit de viceprim-ministrul Marian Neacșu, ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, ministrul Justiției Alina Gorghiu, ministrul Educației, Ligia Deca, ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Radu Oprea, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor publice și Administrației, Adrian Veștea, ministrul Agriculturii și Dezvoltării rurale, Florin Barbu, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila și ministrul Muncii şi Solidarităţii sociale, Simona Oprescu.

În cadrul vizitei, miniștrii care l-au însoțit pe Marcel Ciolacu au avut întrevederi cu omologii lor turci în vederea dezvoltării proiectelor comune dintre cele două state. Au fost semnate şi o serie de Acorduri și Memorandumuri de Înţelegere privind cooperarea sectorială în domenii precum securitate socială, IMM-uri, turism, aspecte funcționale privind activitatea misiunilor diplomatice ale celor două țări și urbanism.

„Lansarea Consiliului de Cooperare Strategică la Nivel Înalt subliniază angajamentul României și al Turciei de a întări relațiile bilaterale atât în plan politic, cât și economic, pilon de bază al cooperării noastre. Turcia este principalul partener comercial non-UE al României și prima destinație extra-comunitară a exporturilor românești. Prin viitoarele proiecte în energie, transporturi, agricultură, industrie agroalimentară și de apărare ne-am propus să creștem schimburile comerciale la 15 miliarde de dolari”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu.