Proiecte importante pentru România, din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), au fost respinse de către oficialii de la Bruxelles. Aroganța liberalilor și useriștilor nu a fost de ajuns. Marii ”specialiști” useriști ai fondurilor europene, Barna și Ghinea, erau experți în gălăgie când pozau și țipau în Parlament pentru interesele lor politice. Acum, după ce Comisia Europeană ne-a refuzat finanțarea sistemului de irigații, a rețelelor de gaze și a infrastructurii, nu i-am văzut să facă la fel de multă gălăgie și în interesul românilor pe treptele instituțiilor europene.  Guvernul lui Klaus Iohannis nu a fost în stare să scrie un plan adecvat, astfel încât să nu fie refuzat.

În condițiile în care agricultura este una dintre sursele principale de creștere economică, PNL și USR ar fi trebuit să se lupte mai cu convingere cu oficialii europeni, să le explice că redresarea României nu se poate face fără investiții în această zonă. Suprafața irigabilă a țării este de 1 milion de hectare. Iar în prezent, România irigă doar 100.000 de hectare. Vara trecută, în plină pandemie, agricultura a fost afectată puternic de seceta extremă, pentru că noi avem o capacitate de irigare de doar 10%. Pandemia a afectat serios agricultura, iar cifrele vorbesc de la sine. În 2020, în trimestrul al IV – lea, agricultura, silvicultura şi pescuitul, care au o pondere de 3,8% la formarea PIB, a contribuit negativ la acesta, iar volumul  de  activitate a fost redus cu 16,2%.

Știind aceste date și cu ce probleme se confruntă agricultorii români, întrebarea este: cum de nu au reușit miniștrii lui Cîțu să convingă instituțiile europene că agricultura este un factor esențial pentru redresarea economică a României? Chiar atât de incompetenți sunt? Dacă nu vor putea să convingă Comisia Europeană că este nevoie de investiții în această zonă, mulți fermieri își vor pierde afacerile.

PSD a cerut liderilor puterii ca, după sărbători, Parlamentul să se întrunească de urgență și să dezbată acest plan. Nu doar că este nevoie de consens politic, ci și de înțelegerea faptului că acest plan nu este al PNL sau al USR, este al României. Nu vrem ca Guvernul să piardă bani, ba din contră, vrem să punem umărul să primim toți banii pentru proiectele de redresare.