Raportul europarlamentarului PSD Dan Nica referitor la instituirea programului-cadru de cercetare și inovare Orizont Europa a fost votat azi, cu o largă majoritate, în plenul Parlamentului European. 661 de eurodeputaţi s-au pronunțat pentru, 5 au votat împotrivă şi 33 s-au abținut la votul privind regulamentul ce alocă 95,5 miliarde de euro, în perioada 2021-2027, pentru investițiile în noile tehnologii.

„Punem bazele celui mai solid program de cercetare și inovare din lume. Orizont Europa va ajuta UE să se pregătească pentru viitor, sprijinind sistemul de sănătate să facă față unor eventuale pandemii şi stimulând decarbonizarea industriei, prin investiții în inovare și sprijinirea cercetătorilor europeni de a-şi valorifica abilitățile în tehnologiile digitale   și   industriale”, a declarat   Dan   Nica, liderul europarlamentarilor PSD şi coordonatorul reprezentanților grupului S&D din Comisia pentru Industrie, Energie şi Cercetare din Parlamentul European.

În discursul său din reuniunea plenară a forului europarlamentar, Dan Nica a subliniat că fiecare euro investit în cadrul programului-cadru poate genera o rentabilitate de până la 11 euro în produsul intern brut (PIB), pe parcursul a 25 de ani, determinând crearea a sute de mii de locuri de muncă în UE. În acest context, Dan Nica a lansat un apel către statele membre să aloce 3% din PIB pentru cercetare şi inovare, pentru a depăși criza economică prin investiții ambițioase şi durabile, care să ducă la stimularea creșterii și productivității.

Dan Nica a amintit că „banii focalizați prin Orizont 2020 au contribuit  la dezvoltarea unui vaccin împotriva COVID-19 și la sprijinirea proiectelor de cercetare și inovare pentru a face față multiplelor aspecte ale pandemiei”.

Raportorul europarlamentar a evidențiat, totodată, colaborarea fructuoasă avută cu președințiile semestriale ale Consiliului UE deținute de România şi Germania  în definirea ambițiosului program european de cercetare.