Președintele PSD Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților a susținut luni, 04 aprilie 2022, un discurs în plenul reunit al Parlamentului. Marcel Ciolacu a declarat că începând din 24 februarie, are loc „cea mai gravă” criză de securitate de la finalul celui de-al Doilea Război Mondial, prin „invazia nejustificată, ilegală şi neprovocată” a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei.

Mai jos se poate citi discursul integral al președintelui Camerei Deputaților:

„Domnule Preşedinte al Ucrainei,

Domnule Preşedinte al Senatului,

Domnule Prim-Ministru,

Doamnelor şi domnilor deputaţi şi senatori,

Stimați membri ai Guvernului,

Începând cu 24 februarie, ne confruntăm cu cea mai gravă criză de securitate de la finele celui de-al doilea război mondial, prin invazia nejustificată, ilegală și neprovocată a Federației Ruse împotriva Ucrainei.

Ne alăturăm, și de la această Tribună, vocilor care exprimă sprijinul ferm și de neclintit pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în granițele sale recunoscute internațional.

Așa cum exprimam încă din data de 28 februarie, prin Declarația Parlamentului României privind situația din Ucraina, respingem cu hotărâre comportamentul iresponsabil al Rusiei și cerem încetarea imediată și necondiționată a acțiunii militare împotriva Ucrainei, precum și retragerea forțelor armate ruse de pe întreg teritoriul acestei țări.

Ultimele zile ne-au arătat imagini oribile, greu de crezut pentru Europa secolului 21. Imaginile din Bucea, care au făcut înconjurul lumii, ne-au copleșit și ne-au revoltat pe toți.

Nu putem accepta ca autorii acestor masacre să rămână nepedepsiți. Ei trebuie să ajungă în faţa justiţiei și să fie trași la răspundere cât mai rapid. În acest sens, sprijinim pe deplin o anchetă amănunțită din partea Curții Penale Internaționale, România alăturându-se acestui demers încă de pe 2 martie.

Domnule Președinte Zelenski,

Doamnelor și domnilor,

În aceste momente, doresc să îmi exprim întreaga solidaritate cu țara Dumneavoastră, cu cetățenii și autoritățile ucrainene legitime.

Vă asigur că, așa cum s-a întâmplat și până acum, cetățenii care fug din calea războiului, vor găsi ocrotirea de care au nevoie în România.

Implicarea și generozitatea arătate de societatea civilă, de cetățenii români, în sprijinul numeroșilor refugiați sosiți în țara noastră, sunt cea mai emoționantă expresie a valorilor europene, pentru apărarea cărora se dă astăzi lupta în Ucraina.

Domnule Președinte,

Războiul este o tragedie din care nimeni nu câștigă. Toți pierd! Războiul aduce doar moarte, suferință și destine distruse.

Tocmai de aceea, gândul meu se îndreaptă și către etnicii români din Cernăuți, Odesa, de pe tot cuprinsul Ucrainei. Românii din Ucraina luptă în aceste zile pentru libertatea țării în care trăiesc și în care își cresc copiii.

Și cred, domnule președinte, că tocmai acest lucru reprezintă cea mai sinceră expresie a legăturii profunde dintre națiunile noastre.

Curajul dumneavoastră și al cetățenilor ucraineni, indiferent de etnie, demnitatea și hotărârea cu care luptați pentru libertate și pentru dreptul de a vă hotărî singuri soarta sunt un exemplu pentru întreaga lume.

Victoria Ucrainei este o victorie necesară atât pentru viitorul european al țării dumneavoastră, cât și pentru parcursul european al Republicii Moldova. Succesul Ucrainei înseamnă victoria libertății, democrației și valorilor europene în toată această regiune a Europei!

Trăiască România! Slava Ucraini!”