Liderul TSD, deputatul Bogdan Cojocaru, susține că anunțul liberalilor cu grăbirea procedurilor pentru deschiderea spitalului mobil de la Leţcani arată că PNL a blocat intenționat proiectul până la alegeri, doar pentru că a fost inițiat de reprezentanții PSD.

Bogdan Cojocaru afirmă, într-un comunicat de presă, că până la alegerile din 27 septembrie, PNL Iaşi s-a opus din răsputeri deschiderii spitalului mobil, apelând la tot felul de tertipuri, dar “cum s-au terminat alegerile au fost grăbite procedurile, iar instituțiile au fost puse la treabă“.

“E mobilizare generală la PNL pentru deschiderea spitalului cât mai repede. Dar unde erau instituțiile arondate PNL în urmă cu câteva săptămâni? S-au hărnicit cu toții, dintr-o dată. Nici cei de la Mediu, nici Prefectura, nici Ministerul Sănătății n-au mișcat un deget în campania electorală, pentru că aşa s-a dat ordin la liberali, să blocheze cu orice preţ proiectul. Trebuia scos ţap ispăşitor Maricel Popa, candidatul PSD la președinția Consiliului Judeţean, pentru că el inițiase proiectul“, a spus deputatul PSD, Bogdan Cojocaru.

El mai afirmă că nu s-a schimbat nimic pe “frontul“ spitalului mobil şi că pe platforma de la Leţcani sunt aceleaşi containere şi aceeaşi aparatură medicală care exista şi înainte de 27 septembrie.

“Este bine că le-a venit mintea la cap în ultimul moment, dar în acelaşi timp este cinic să folosești instituțiile statului pentru a bloca un proiect vital pentru ieșeni. Vedem evoluția ascendentă a pandemiei şi situația îngrijorătoare de la Iaşi. Suntem de câteva săptămâni pe locul doi ca număr de cazuri după Bucureşti, iar liberalii preferă jocurile politice, în loc să-i intereseze sănătatea ieşenilor“, a mai afirmat Bogdan Cojocaru.

Ministrul Nelu Tătaru a avut, duminică, la Prefectura din Iaşi o întâlnire cu reprezentanți ai sistemului medical ieşean, una dintre problemele discutate fiind şi cea legată de întârzierea deschiderii spitalului mobil de la marginea municipiului Iaşi.

“Sper ca vineri să avem primul pacient internat la spitalul mobil de la Leţcani. Sunt evaluări care se fac în prezent, inclusiv în privința personalului necesar“, a afirmat ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru.

La rândul său, președintele ales al Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe, a precizat că instituțiile ieşene lucrează la urgentarea obținerii avizelor pentru funcționarea spitalului mobil.

“Cuvântul de ordine pentru instituțiile din Iaşi este să operaționalizăm spitalul mobil cât mai repede, să primim pacienți acolo şi să salvăm vieţi. Joi vom avea avizul de la Mediu, urmând ca vineri, după ce obținem avizele şi de la celelalte entități, să introducem acolo pacienţi. Sperăm să trecem cu bine de această pandemie. Îi încurajăm pe ieşeni să respecte măsurile de distanţare“, a declarat Costel Alexe.

Pe 22 septembrie, președintele Consiliului Judeţean Iaşi, Maricel Popa (PSD), a anunţat că va depune plângere penală împotriva miniştrilor Nelu Tătaru şi Costel Alexe, pentru zădărnicirea combaterii bolilor, cei doi membri ai cabinetului fiind acuzați că pun piedici funcționării spitalului mobil de la Leţcani.

Pe 21 septembrie, Maricel Popa afirma că după ce Direcţia de Sănătate Iaşi a emis autorizația de funcționare pentru spitalul mobil de la Leţcani, liberalii încearcă să blocheze începerea efectivă a activității la această unitate medicală.

Spitalul mobil a fost programat inițial să ajungă la Iaşi pe 18 mai şi să fie instalat două săptămâni mai târziu, însă termenele au fost amânate, reprezentanții CJ Iaşi invocând carantina din Turcia.

Președintele Consiliului Judeţean (CJ) Iaşi, Maricel Popa, declara, în 21 aprilie, că a semnat contractul de achiziție a spitalului modular, câștigătoarea licitației fiind compania SDI Global LLC din Turcia. Valoarea contractului este de 13,2 milioane de euro.