Președintele PSD, Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților, a efectat joi, 23 iunie 2022, o vizită oficială la Bruxelles, Belgia. Marcel Ciolacu a avut întâlniri cu preşedintele Camerei Deputaţilor – Parlamentul Federal al Regatului Belgiei, Eliane Tillieux, viceprim-ministrul Pierre-Yves Dermagne, ministru al Economiei şi al Muncii, comisarul pentru Muncă şi Drepturi Sociale, Nicolas Schmit, şi cu preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola, și de asemenea, a avut o intervenţie în cadrul întâlnirii cu liderii PES.

Președintele Camerei Deputaților a declarat după întâlnirea cu omologul belgian, Eliane Tillieux şi cu viceprim-ministrul, ministrul Economiei şi al Muncii belgian, Pierre-Yves Dermagne că dezvoltarea investiţiilor belgiene în Romania şi transferul de know-how pentru Portul Constanţa au reprezentat temele discuţiilor.

„Dezvoltarea investițiilor belgiene în Romania și transfer de know-how pentru Portul Constanța! Sunt câteva dintre subiectele importante aflate pe agenda discuțiilor pe care le-am avut, în această dimineață, cu președinta Camerei Deputaților din Parlamentul Federal al Regatului Belgiei, Eliane Tillieux, și cu viceprim-ministrul, ministrul Economiei și al Muncii belgian, Pierre-Yves Dermagne”, a transmis Marcel Ciolacu.

Președintele PSD a menționat că viceprim-ministrul belgian a susţinut propunerea făcută privind transferul de know-how între Portul Anvers şi Portul Constanţa în scopul facilitării transportului cerealelor din Ucraina şi pentru a preveni astfel o criză alimentară mondială.

„Viceprim-ministrul belgian a susținut propunerea făcută privind transferul de know-how între Portul Anvers și Portul Constanța în scopul facilitării transportului cerealelor din Ucraina și pentru a preveni astfel o criză alimentară mondială. Mai mult, am discutat cu oficialii belgieni și pe tema creșterii investițiilor belgiene în România și necesitatea relansării cooperării locale dintre autoritățile social-democrate”, a scris Marcel Ciolacu pe pagina de Facebook.

De asemenea, președintele Camerei Deputaților a afirmat după întâlnirea la Bruxelles cu preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, că aceasta sprijină România în vederea aderării la spaţiul Schengen, menţionând că România a demonstrat „suplimentar” că îndeplineşte „de facto” toate condiţiile pentru a fi acceptată.

„Îi mulțumesc președintei Parlamentului European, Roberta Metsola, pentru sprijinul oferit României în vederea aderării la spațiul Schengen. Modul în care autoritățile române au gestionat situația de la granița de Est a Uniunii Europene, în contextul actualelor tensiuni regionale, demonstrează suplimentar faptul că România îndeplinește, de facto, toate condițiile pentru a fi acceptată în spațiul Schengen. Ne dorim o nouă #rezoluție care să ne susțină demersul la nivel european și care să fie votată pe parcursul următoarei președinții a Consiliului UE,” a spus Marcel Ciolacu.

În şedinţa PES de la Bruxelles de pregătire a Consiliului European, președintele PSD a susținut necesitatea acordării statutului de ţară candidată la Uniunea Europeană pentru Republica Moldova. După întrevederea cu comisarul pentru Muncă şi Drepturi Sociale, Nicolas Schmit, Marcel Ciolacu a anunțat că Nicolas Schmit are disponibilitatea de a identifica împreună soluţii în vederea optimizării PNRR pe zona de pensii.

„Îi mulţumesc Comisarului European pentru Muncă, Nicolas Schmit, pentru disponibilitatea de a identifica împreună soluţii în vederea optimizării PNRR pe zona de pensii. M-a bucurat totodată deschiderea sa în ceea ce priveşte solicitarea noastră de finanţare, din bani europeni, a unor mecanisme compensatorii pentru acoperirea creşterii preţurilor la energie, alimente şi carburanţi pentru categoriile cele mai vulnerabile”, a mai scris președintele Camerei Deputaților, pe Facebook.