În contextul deficitului forței de muncă, mediul de afaceri cere învățământ dual extins pentru a se putea dezvolta. Premierul  Marcel Ciolacu confirmă faptul că autorităţile pregătesc un program naţional pentru extinderea accelerată a acestui tip de învățământ.

În deschiderea şedinţei de Guvern de joi, premierul Ciolacu a anunțat că va iniţia un program naţional destinat extinderii rapide a învăţământului dual în colaborare cu sectorul privat. Scopul este să se ofere, în următorii ani, de cinci ori mai multe locuri solicitate de mediul de afaceri în cadrul învăţământului dual.

„O altă prioritate, după discuțiile din ultimele săptămâni cu reprezentanții tuturor marilor investitori, atât români cât și străini, este să găsim soluții pentru deficitul forței de muncă. Este o problemă structurală a economiei și de aceea voi propune mediului privat un program național pentru extinderea accelerată a învățământului dual. Acest parteneriat trebuie să ne permită ca în următorii cinci ani să avem 50.000 de locuri anual, cerute de mediul de afaceri, în învățământul dual – de cinci ori mai mult decât acum.”

Ministerul Educației a anunțat pe 20 decembrie 2023 că Guvernul va finanța toate cele 29 de consorții regionale pentru învățământ dual declarate eligibile în cadrul apelului de proiecte privind dezvoltarea consorțiilor regionale și a campusurilor profesionale integrate. Ținta Ministerului Educației este ca tot ce înseamnă învățământ tehnologic să se desfășoare în sistem dual până în 2029. Practic, mai mult de jumătate dintre copiii de liceu din România va putea învăța o meserie de pe băncile școlii.