Eurodeputatul Victor Negrescu s-a întâlnit astăzi cu Comisarul European pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarčič, pentru a discuta despre valul de refugiați din România, eforturile făcute în vederea gestionării acestuia de către autoritățile locale, naționale și europene, în parteneriat cu societatea civilă, dar și despre acțiunile europene pentru gestionarea crizelor atât din Uniunea Europeană, cât și din exterior. Cu această ocazie, reprezentantul României în Parlamentul European a solicitat creșterea sprijinului oferit pentru copiii din Ucraina, mecanisme comune pentru combaterea situațiilor de criză, de la criza refugiaților până la alte posibile incidente sau dezastre naturale în interiorul Uniunii Europene, și crearea unui nou hub umanitar în România, în eventualitatea unei intensificări a luptelor din zona de sud a Ucrainei.

„Sunt peste 1,8 milioane de copii care au părăsit până în prezent Ucraina, dintre care peste 40.000 sunt, în prezent, în România. De asemenea, sunt milioane de copii în situație de risc, rămași în Ucraina. Sunt și mulți minori ajunși în UE fără părinți, ceea ce creează dificultăți legale multiple, iar eforturile pentru a le asigura accesul la educație, protecție socială și sănătate trebuie să beneficieze de suport european.

Am propus Comisiei Europene un set de măsuri comune pentru a gestiona această situație și am solicitat un sprijin suplimentar pentru acești copii, inclusiv prin flexibilizarea accesului la fonduri europene. În acest sens, Uniunea Europeană va prezenta un plan de acțiune, în perioada imediat următoare.

De asemenea, în contextul posibilei concentrări a intervenției militare pe zona de sud a Ucrainei, am solicitat crearea, cu fonduri europene, a unui al doilea hub umanitar care să asigure preluarea valului de refugiați dinspre Republica Moldova și zona Odesa și facilitarea transportului de ajutoare umanitare în zonă.

Nu în ultimul rând, am discutat despre sprijinirea și dezvoltarea mecanismului de protecție civilă, un instrument esențial în actualul context, dar necesar și pentru susținerea unei acțiuni comune în cazul unor dezastre naturale în interiorul Uniunii Europene. Am convenit asupra necesității creșterii alocării financiare pentru acest mecanism”, a declarat europarlamentarul Victor Negrescu.

Eurodeputatul social-democrat a fost inițiatorul propunerii, susținute de circa 100 de membri ai Parlamentului European, pentru crearea de coridoare umanitare și a unor măsuri speciale de suport pentru copiii din Ucraina, demers care a declanșat aplicarea în regim de urgență a procedurii de protecție temporară pentru persoanele care fug din calea războiului. În temeiul acestei propuneri, refugiaților li se acordă protecție temporară în UE, ceea ce echivalează cu eliberarea de permise de ședere, acces la educație și la piața forței de muncă.

Nu în ultimul rând, europarlamentarul Victor Negrescu a propus și obținut creșterea bugetului european pe anul 2022 pentru a finanța ajutorul umanitar și pentru a susține situațiile de criză din interiorul Uniunii Europene, ceea ce a permis un răspuns comun adecvat la actualele provocări.