Europarlamentarul PSD Rovana Plumb cere Comisiei Europene și autorităților naționale să ia măsuri pentru prevenirea impactului economic și social al epidemiei de coronavirus. ”Măsurile impuse de carantină și o tot mai probabilă recesiune riscă să afecteze echilibrul social european, încă fragil din cauza efectelor de lungă durată ale crizei financiare. Femeile vor fi primele afectate de un eventual impas economic”, atrage atenția vicepreședintele Grupului Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European.

”Solicit Comisiei Europene și statelor membre să ia măsuri pentru protejarea tuturor celor ce pot fi afectați de degradarea accelerată a situației – de la categoriile defavorizate, până la mediul de afaceri. Este esențial să protejăm locurile de muncă existente și să acționăm pentru ca indicatorii sociali să nu se înrăutățească”, subliniază Rovana Plumb.

Membru al Comisiei pentru Drepturile Femeii și Egalitate de Șanse, europarlamentarul social-democrat precizează că 30% din femeile din UE lucrează cu timp parțial și acestea sunt primele care riscă să-și piardă locul de muncă ori să-și întrerupă activitatea pentru îngrijirea copiilor și a rudelor bolnave.

”Ne confruntăm, totodată, cu decalaje de remunerare între femei și bărbați și cu un risc mai mare de sărăcie la bătrânețe pentru femei, din cauza diferenței între pensii”, declară Rovana Plumb. Europarlamentarul PSD menționează că femeile sunt plătite în medie cu 15% mai puțin decât bărbații în UE, iar decalajul mediu european la nivelul pensiilor este de 30%.

Să nu lăsăm ca aceste inegalități să fie accentuate de recesiunea pe cale de a izbucni”, pledează vicepreședintele Grupului europarlamentar al Socialiștilor și Democraților.