Europarlamentarul PSD Rovana Plumb: Europa are nevoie de o tranziție climatică echitabilă social

Europarlamentarul PSD Rovana Plumb, vicepreședinte al Grupului Socialiștilor și Democraților (S&D) din Parlamentul European, a pledat – cu prilejul reuniunii de la Bruxelles a miniștrilor social-democrați ai Mediului din UE – pentru o tranziție climatică echitabilă și incluzivă, astfel încât nicio regiune și niciun cetățean să nu aibă de suferit.

În viziunea noastră, a Socialiștilor Europeni, în perspectiva tranziției ecologice, impactul social trebuie să fie prioritar. Considerăm că numai ulterior se va putea trece la etapa revitalizării economice regionale și a restaurării terenurilor afectate de poluare. Europa are nevoie de o tranziție echitabilă social, care să pună cetățeanul în centrul acțiunilor pentru neutralitatea climatică”, a subliniat Rovana Plumb.

”Drept urmare, Fondul pentru Tranziție Echitabilă are nevoie de un buget separat de Cadrul Financiar Multianual, pentru a nu afecta fondurile alocate politicii de Coeziune. Familia noastră politică va continua să susțină insistent acest deziderat în cursul negocierilor pentru bugetul UE din intervalul 2021-2027.

Totodată, suma propusă de Comisia Europeană – de 7,5 miliarde de euro pentru susținerea unei tranziții ecologice juste în toate regiunile UE – este, în opinia noastră, insuficientă pentru eliminarea riscului de a avea regiuni și cetățeni de sacrificiu în acest proces de atingere a neutralității climatice până în anul 2050, cu etapa intermediară a reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030”, a declarat europarlamentarul PSD.

Rovana Plumb, vicepreședinte S&D pentru Tranziție Echitabilă, a reprezentat, ieri, Grupul europarlamentar al Socialiștilor și Democraților la reuniunea miniștrilor social-democrați ai Mediului din Germania, Spania, Danemarca, Portugalia și Malta,cu Elisa Ferreira, comisarul european pentru Coeziune și Reforme, în vederea definirii poziției Socialiștilor Europeni pentru Consiliul UE dedicat Mediului.

ARTICOLE SIMILARE