Europarlamentarul PSD Rovana Plumb: Europa are nevoie de o tranziție climatică echitabilă social

Europarlamentarul PSD Rovana Plumb, vicepreședinte al Grupului Socialiștilor și Democraților (S&D) din Parlamentul European, a pledat – cu prilejul reuniunii de la Bruxelles a miniștrilor social-democrați ai Mediului din UE – pentru o tranziție climatică echitabilă și incluzivă, astfel încât nicio regiune și niciun cetățean să nu aibă de suferit.

În viziunea noastră, a Socialiștilor Europeni, în perspectiva tranziției ecologice, impactul social trebuie să fie prioritar. Considerăm că numai ulterior se va putea trece la etapa revitalizării economice regionale și a restaurării terenurilor afectate de poluare. Europa are nevoie de o tranziție echitabilă social, care să pună cetățeanul în centrul acțiunilor pentru neutralitatea climatică”, a subliniat Rovana Plumb.

”Drept urmare, Fondul pentru Tranziție Echitabilă are nevoie de un buget separat de Cadrul Financiar Multianual, pentru a nu afecta fondurile alocate politicii de Coeziune. Familia noastră politică va continua să susțină insistent acest deziderat în cursul negocierilor pentru bugetul UE din intervalul 2021-2027.

Totodată, suma propusă de Comisia Europeană – de 7,5 miliarde de euro pentru susținerea unei tranziții ecologice juste în toate regiunile UE – este, în opinia noastră, insuficientă pentru eliminarea riscului de a avea regiuni și cetățeni de sacrificiu în acest proces de atingere a neutralității climatice până în anul 2050, cu etapa intermediară a reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030”, a declarat europarlamentarul PSD.

Rovana Plumb, vicepreședinte S&D pentru Tranziție Echitabilă, a reprezentat, ieri, Grupul europarlamentar al Socialiștilor și Democraților la reuniunea miniștrilor social-democrați ai Mediului din Germania, Spania, Danemarca, Portugalia și Malta,cu Elisa Ferreira, comisarul european pentru Coeziune și Reforme, în vederea definirii poziției Socialiștilor Europeni pentru Consiliul UE dedicat Mediului.