Dan Nica, liderul Delegației PSD din Parlamentul European, a subliniat importanța ca Uniunea Europeană să acționeze rapid pentru finanțarea urgentă și consistentă a cercetării medicale, în vederea accelerării eforturilor de contracarare a pandemiei de Covid-19. Raportor și negociator pentru Orizont Europa, viitorul program-cadru european dedicat cercetării și inovării, europarlamentarul social-democrat pledează pentru o acțiune urgentă și coordonată a UE în vederea dezvoltării unui vaccin anti-coronavirus. În acest sens, a solicitat comisarului european pentru Cercetare și Inovație, Mariya Gabriel, organizarea unei video conferințe cu miniștrii de resort din UE, în vederea intensificării cooperării.

 

„Suntem într-un moment crucial pentru a ne manifesta solidaritatea europeană și, în acest sens, echipele de cercetare din UE trebuie să lucreze la identificarea și producerea de vaccinuri, tratamente, teste de diagnosticare și sisteme medicale care să stopeze răspândirea Covid-19”, a declarat eurodeputatul PSD, într-un comunicat al Grupului Socialiștilor și Democraților (S&D) din Parlamentul European.

 

Coordonatorul reprezentanților S&D din Comisia pentru Industrie, Cercetare și Energie din Parlamentul European salută mobilizarea urgentă a 164 milioane de euro din fondurile actualului program cadru de cercetare, Orizont 2020, prin intermediul Consiliului European al Inovăriisumă destinată startup-urilor și IMM-urilor inovatoare, specializate în tehnologii ce ar putea contribui la depistarea, tratarea și monitorizarea propagării și efectelor coronavirusului. „Se impune consolidarea Spațiului European de Cercetare, în cadrul căruia cooperarea și mobilitatea cercetătorilor vor fi decisive. Având în vedere faptul că linia de finanțare este deschisă până la 20 martie, îndemn firmele românești de profil să aplice, rapid, în număr cât mai mare”, a subliniat liderul Delegației europarlamentare a PSD.

 

Dan Nica a declarat că demersurile Comisiei Europene din ultimele zile pot constitui un început de succes numai dacă aceste eforturi sunt amplificate de urgență. Eurodeputatul român a precizat că, până acum, Comisia a anunțat un sprijin financiar de 80 de milioane de euro pentru compania germană CureVac, focalizată pe producerea de noi vaccinuri, precum și alocarea a 47,5 milioane de euro din programul Orizont 2020 pentru 17 proiecte, care implică 136 de echipe de cercetare, respectiv a 45 de milioane de euro, în cadrul Inițiativei pentru Medicamente Inovatoare, pentru un parteneriat cu industria farmaceutică – aceasta urmând să contribuie, la rândul său, cu aceeași sumă la efortul de descoperire a unui vaccin anti-Covid 19.