Dan Nica, liderul Delegației PSD din Parlamentul European, a declarat că UE trebuie să acţioneze urgent pentru relocalizarea industriilor strategice, cu prioritate a celei producătoare de medicamente și că România trebuie să fie parte activă a acestui proces.

”Avem, deopotrivă, șansa și obligația reindustrializării, în special în producerea de medicamente, domeniu cu tradiție în economia românească”, a subliniat europarlamentarul social-democrat, în contextul analizării, în Parlamentul European, a Raportului privind penuria de medicamente.

”Ne confruntăm cu crize periodice de medicamente necesare în tratarea unor afecțiuni. Iar pandemia a arătat cât de vulnerabili suntem în planul asigurării medicamentelor esențiale în tratarea unor afecțiuni, cum este cazul Euthyrox și al citostaticelor. Categorii deja fragilizate de pacienți se confruntă cu o problemă majoră, amplificată de amatorismul guvernamental. Guvernul nu se poate juca cu viețile oamenilor, și așa puse în pericol de actuala criză cauzată de Covid-19”, a declarat, la rândul său, conf. univ. dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar și membru în Comisia de Sănătate a Parlamentului European.

”Solicităm obligativitatea de a avea notificare la nivel național, cu cel puțin două luni în avans, în cazul lipsei unui medicament”, a punctat Dan Nica. ”Ținând cont de faptul că notificarea în timp util a lipsei de medicamente este esențială pentru asigurarea tratamentelor alternative pentru îngrijirea pacienților și pentru atenuarea efectelor negative asupra securității aprovizionării, solicit Comisiei să introducă obligația pentru deținătorii autorizației de introducere pe piață de a notifica penuria de medicamente către autoritățile competente, cu cel puțin două luni înainte”, se arată în amendamentul depus de eurodeputatul PSD.

De asemenea, Dan Nica a propus ca Fondul pentru Tranziție Justă să favorizeze relocarea și reintegrarea proceselor industriale în interiorul UE, în special a celor strategice, precum producerea de medicamente și echipamente medicale. ”Consider că sfera de aplicare a viitorului fond trebuie să cuprindă aceste domenii esențiale, a căror dezvoltare ar trebui încurajată cu precădere în regiunile afectate de tranziția către o economie neutră climatic”, a precizat liderul europarlamentarilor PSD.