Europarlamentarul Dan Nica, liderul delegaţiei PSD din Parlamentul European, i-a cerut preşedintei Comisiei Europene să acţioneze ferm şi urgent pentru asigurarea necesarului de vaccinuri pentru imunizarea în masă a cetăţenilor UE. În cadrul schimbului de opinii cu Ursula von der Leyen, desfăşurat ieri în reuniunea Grupului Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European, Dan Nica a pledat pentru creşterea autonomiei strategice de producţie a UE, astfel încât să poată fi atins obiectivul de a vaccina 70% din populaţia adultă până în septembrie.

„Este inacceptabilă disputa actuală privind livrarea vaccinurilor. În ciuda bunelor intenţii, Comisia Europeană se confruntă cu tensiuni inutile, tocmai acum, când predictibilitatea este mai importantă. Solicităm Comisiei să se asigure că producătorii farmaceutici îşi îndeplinesc angajamentele, în condiţiile în care au primit tot sprijinul de care aveau nevoie pentru a dezvolta şi a produce vaccinul. Înţelegem, totodată, că unele clauze contractuale sunt confidenţiale, dar consider că Parlamentul European şi statele membre ar fi trebuit să fie consultate. La urma urmei, pentru aceste contracte au fost plătiţi bani europeni”, a declarat europarlamentarul PSD în intervenţia sa din dezbaterea cu preşedinta Comisiei Europene.

Dan Nica i-a cerut Ursulei von der Leyen stimularea producţiei prin implicarea mai multor unităţi din cadrul UE, precum şi precizări dacă există un program de livrări pentru companiile producătoare de vaccinuri. De asemenea, raportorul european pentru programul-cadru de cercetare Orizont Europa a solicitat continuarea sprijinului pentru pregătirea răspunsului la variantele virusului, care pot deveni noua ameninţare. „Orice întârziere în vaccinare sporeşte riscul mutaţiilor”, a avertizat liderul eurodeputaţilor PSD.

Dan Nica a atras atenţia şi asupra diferenţelor de preţ între vaccinuri, cerând Comisiei să asigure accesul egal al tuturor cetăţenilor UE la imunizare, precum şi să stopeze goana după profit a companiilor producătoare, în această perioadă de urgenţă medicală.   

Biroul de presă al PSD