Dan Nica, liderul europarlamentarilor PSD, a solicitat Comisiei Europene să acționeze de urgență pentru dezvoltarea în UE a capacităților de producție ce pot susține tranziția energetică și pentru a face energia nepoluantă accesibilă pentru regiunile mai puțin dezvoltate și categoriile de populație vulnerabile. Cele două teme au fost abordate în video-dezbaterea de azi cu comisarul european pentru Energie, Kadri Simson, a Comisiei europarlamentare pentru Industrie, Cercetare și Energie (ITRE), în cadrul căreia Dan Nica este coordonatorul eurodeputaților Grupului S&D.

”Actuala criză indică în ce măsură UE este vulnerabilă și dependentă de lanțul internațional de aprovizionare. Chiar dacă nu au existat perturbări în sectorul energetic, este evident că trebuie să reprezinte o prioritate pentru noi consolidarea avansului global al UE în domeniul tehnologiilor non-poluante. Trebuie să ne asigurăm că energia noastră ecologică este Made in UE”, a pledat europarlamentarul român, subliniind, în acest context: ”Multe componente sunt produse în afara UE, cum e cazul panourilor solare și al turbinelor eoliene”. Dan Nica a atras atenția asupra faptului că, potrivit previziunilor pentru acest an, piața proiectelor regenerabile va înregistra o scădere de până la 33%, în special din cauza lipsei de continuitate în derularea proiectelor.

Totodată, europarlamentarul PSD a pledat pentru investiții majore în a face mai accesibile noile tehnologii, în condițiile ratelor actuale, scăzute ale dobânzilor, ceea ce face avantajoasă finanțarea marilor proiecte. Dan Nica a solicitat Comisiei, și cu acest prilej, să pună în valoare rolul de combustibil de tranziție al gazului, în transformarea către neutralitatea climatică, în special în regiunile cele mai afectate de dificultățile economice.