Europarlamentarul Dan Nica, liderul Delegației PSD din Parlamentul European, a declarat că reprezintă un pas important înainte de adeziunea de azi a președintelui Comisiei Europene la solicitările social-democraților români și europeni pentru solidaritate și non-discriminare între statele UE în cadrul viitorului Plan European de Redresare.

”Relansarea economiei europene – prin intermediul viitorului buget multianual și al fondurilor ce vor fi alocate pentru refacere – se află în dezbaterea și votul plenului Parlamentului European. Poziția convenită de principalele grupuri politice beneficiază, în urma intervenției de azi a doamnei Ursula von der Leyen, de o viziune inter-instituțională care mă face încrezător că România va beneficia de un consistent sprijin european. Preşedintele Comisiei Europene a ridicat, prin discursul din plenul Parlamentului European, ştacheta foarte sus şi aşteptăm să fie la înălţimea aşteptărilor, prin elementele concrete ale propunerii Comisiei privind Planul de Redresare. Solicit Comisiei să prezinte cât mai repede acest proiect, pentru că fiecare zi de întârziere este dăunătoare economiei”, a declarat Dan Nica.

Europarlamentarul PSD a subliniat că, datorită eforturilor Delegaţiei PSD şi familiei sale politice – Grupul S&D, Comisia Europeană oferă garanţii privind implementarea principiului nediscriminării între statele membre, viitorul instrument de relansare urmând să fie axat pe Cadrul Financiar Multianual şi Politica de Coeziune a UE.

”Acum este momentul unei reforme a proiectului european, este timpul ca divergențele să fie abordate într-o manieră constructivă, astfel încât economia europeană să fie competitivă, în special prin direcționarea de fonduri pentru sectorul industrial și reconversia companiilor, în vederea protejării locurilor de muncă. E nevoie de sprijin pentru toate sectoarele și ecosistemele industriale, ținând cont de nevoile lor reale”, a precizat Dan Nica.

Liderul europarlamentarilor PSD a specificat că Parlamentului European i s-a recunoscut rolul în definirea viitorului plan de relansare, pe picior de egalitate cu Consiliul, iar PSD și S&D vor acționa în continuare în acest sens. 

Forul europarlamentar votează, joi și vineri, o rezoluție esențială privind bugetul multianual al UE, resursele proprii ale Uniunii și planul de redresare post-pandemie.