Numărul contractelor de muncă plătite cu salariul minim pe economie a scăzut în 2024 cu aproximativ 17% față de anul trecut. Este rezultatul măsurilor propuse de  PSD și care au avut drept scop creșterea salariilor pentru cei cu venituri mici.

Măsurile propuse de PSD cresc veniturile românilor

În ultimii doi ani, la propunerea PSD, Guvernul a introdus o măsură care contribuie la creșterea veniturilor. Mai exact, creșterea voluntară a salariului minim cu 200 de lei non impozabili, bani care s-au dus direct în buzunarele românilor. Astfel, companiile au putut majora veniturile angajaților cu salariu minim, fără a plăti impozite pentru cei 200 de lei.

De la 1 ianuarie, angajații care au o vechime de cel puțin doi ani au avut parte de majorări salariale. Prin modificarea adusă Codului Muncii, angajatorilor nu le mai este permis să plătească cu salariul minim angajații cu experiență.

Astfel că datele statistice publicate în luna ianuarie 2024 arată că sunt înregistrate 1,55 milioane de contracte de muncă plătite cu minimum pe economie, în scădere cu 17% față de 2023. Adică doi din zece angajați din România sunt remunerați cu minimul pe economie, adică cu 3.300 de lei. Mai mult, potrivit datelor de la INS, se poate observa o creștere constantă a salariului mediu net care a atins în luna decembrie un nou prag: 5.000 lei.

1 iulie, o nouă majorare

În ultimii ani, salariul minim a crescut constant, cele mai mari majorări fiind introduse de guvernele PSD. Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că de la 1 iulie, salariul minim va crește cu 400 de lei, adică de la 3.300 lei la 3.700 lei.

Mai mult, Guvernul condus de Marcel Ciolacu vrea ca de la 1 ianuarie 2025 să se introducă și în țara noastră salariul minim european. Pentru a face acest pas, salariul minim trebuie să fie echivalentul a 50% din salariul mediu în plată. Propunerea premierului Marcel Ciolacu de creștere a salariului minim cu 400 de lei are drept scop creșterea venitului minim pentru a atinge pragul de 49% din salariul mediu net.

Creșterea salariului minim la 3.700 de lei, anunțată de premierul Marcel Ciolacu pentru data de 1 iulie 2024, va ridica veniturile salariale la nivelul corespunzător pentru introducerea mecanismului de majorare automată a salariilor, conform prevederilor din Directiva europeană. PSD consideră că orice efect pozitiv din economie trebuie să se reflecte și în veniturile salariale ale cetățenilor”, transmite PSD printr-un comunicat de presă.

Între timp, la nivelul PSD, împreună cu Ministerul Muncii, se lucrează la o nouă formulă de calcul pentru majorarea salariului minim. Acest nou mecanism va fi implementat o dată cu introducerea salariului minim european. Prin noua formulă de calcul a salariului minim, Guvernul condus de Marcel Ciolacu va oferi antreprenorilor și investitorilor o predictibilitate privind salarizarea din România, scopul fiind creșterea calității vieții mai ales a celor cu venituri mici.