De la 1 iulie 2024, PSD va crește salariul minim brut pe economie la 3.700 de lei. De majorarea salariului programată pentru 1 iulie vor beneficia aproape două milioane de salariați, ceea ce înseamnă creșterea veniturilor cu 12% pentru peste 30% din totalul angajaților din țară. Salariul minim fusese a fost majorat, tot de Partidul Social Democrat, în octombrie 2023 la 3.300 lei.

Creșterea salariului minim duce la creșterea puterii de cumpărare

Impactul pozitiv al creșterii salariului minim se resimte și la nivelul puterii de cumpărare a românilor.

La nivel de UE, România are una dintre cele mai rapide creșteri ale salariului minim din regiune. Mai mult, țara noastră are un raport favorabil și din perspectiva parității puterii de cumpărare. Adică, cu aceeași sumă de bani se poate achiziționa aceeași cantitate de bunuri și servicii în orice țară UE.

Potrivit datelor din ianuarie 2024, din perspectiva parității puterii de cumpărare raportată la un salariu minim, România era deja în aceeași categorie cu multe țări din vestul Europei: Germania, Luxemburg, Țările de Jos, Belgia, Franța, Slovenia, Spania, Irlanda, Polonia, Lituania, Grecia și Cipru.

Datorită eforturilor PSD pentru adoptarea mecanismului european, de la 1 iulie România se va situa deci și mai sus în clasament.

Creșterea puterii de cumpărare se datorează, pe lângă mărirea cu 12% a salariului minim brut, și altor măsuri luate de Guvern pentru a scădea inflația și a îmbunătăți condițiile de trai pentru cetățeni.

Măsurile-cheie precum limitarea adaosurilor comerciale la alimentele de bază și plafonarea facturilor la energie, au temperat creșterile de prețuri la aceste produse și servicii, care dețin o cotă importantă din cheltuielile românilor.

Cu locuri de muncă mai bine plătite, PSD păstrează forța de muncă în România!  

Încă de la intrarea la guvernare, un punct important pe agenda PSD a fost creșterea salariului minim în acord cu prevederile europene. Premierul Marcel Ciolacu a solicitat zilele trecute Coaliției ca mecanismul salariului minim european să fie aplicat în România de la 1 ianuarie 2025.

Alinierea României la modelul european privind salariul minim este cea mai bună cale pentru a determina tinerii să nu mai plece la lucru în străinătate și pentru a asigura forța de muncă necesară companiilor din România.

Totodată, introducerea mecanismului european oferă stabilitate, coerență și predictibilitate mediului economic, încurajând investițiile mediului privat în România.