ÎntrebareCum explicați faptul că Paul Stănescu și-a dat demisia și a susținut un punct de vedere contrar?

Viorica Dăncilă: Într-un partid se obișnuiește să nu avem același punct de vedere, doar există democrație – fiecare își poate exprima punctul de vedere și cred că așa este normal. Pentru faptul că Paul Stănescu și-a dat demisia îmi pare foarte rău. Am încercat să îl conving să nu-și dea demisia, Paul Stănescu a spus că din motive personale, dar va activa în cadrul PSD, este un membru vechi, o persoană care iubește foarte mult acest partid.

 

ÎntrebareRegretați că i-ați primit înapoi în partid pe Gabriela Firea, pe Paul Stănescu?

Viorica Dăncilă: Nu, nu regret absolut deloc. Cred că sunt oameni de valoare, trebuie să facem echipă și să ne pregătim pentru următoarele alegeri.

 

ÎntrebareDe ce Congres acum și nu după prezidențiale?

Viorica Dăncilă: Pentru că trebuie să stabilim mai multe lucruri. În primul rând, trebuie să modificăm statutul în ceea ce privește alegerea președintelui partidului. Doi, trebuie să venim cu un program politic. Trei, trebuie să venim cu modificări sau lucruri pe care le-am înțeles din aceste alegeri și pe care trebuie să le transpunem în programul nostru de guvernare. În altă ordine de idei, cred că trebuie să dăm legitimitate conducerii să-și asume rezultatul alegerilor prezidențiale. Acest Congres trebuie să fie unul premergător desemnării candidatului la alegerile prezidențiale. De ce atât de repede? Pentru că timpul ne presează. După cum știți, de pe data de 11 august deja începem strângerea de semnături pentru candidatul la prezidențiale, pentru persoana care corespunde profilului de candidat pe care-l doresc alegătorii și care stă bine în sondaje.

 

ÎntrebareDouă Congrese în nici două-trei luni?

Viorica Dăncilă: Da, de ce este o problemă?

 

ÎntrebareEste o variantă bună ca PSD să aibă un candidat din afara partidului?

Viorica Dăncilă: Luăm în calcul și această variantă. Bineînțeles că decizia o vom lua în cadrul CEX. După cum ați văzut, în cadrul acestui CEX au fost foarte multe discuții, au vorbit toți colegii, am vrut părerea tuturor tocmai pentru a lua cea mai bună decizie, iar votul a fost cel care a stabilit această decizie.

 

ÎntrebareAți vorbit despre programul de guvernare?

Viorica Dăncilă: Categoric, trebuie să adaptăm programul de guvernare. Nu pot să vă spun acum un lucru anume, dar pot să vă spun că am luat pe fiecare domeniu în parte lucrurile pe care trebuie să le transpunem, unele le vom păstra, vom adăuga altele, dar în același timp trebuie să ținem cont și de votul pe care l-am avut la alegerile europarlamentare și să ne adresăm și altor categorii sociale.

 

ÎntrebarePaul Stănescu a plecat pentru că acest Congres are loc mai devreme?

Viorica Dăncilă: Nu a spus așa ceva. Paul Stănescu a spus că pleacă din motive personale. Eu mă bazez pe Paul Stănescu, am vorbit și aseară, astăzi am aflat decizia domniei-sale. Aseară nu știam că Paul Stănescu își dă demisia.

 

ÎntrebareMulți colegi spun că la biroul dumneavoastră de la Palatul Victoria este coadă și că nu aveți o singură comandă!

Viorica Dăncilă: Vai de mine! Acest lucru cu „comenzile”, credeți-mă, este ca și cum am vorbi același lucru de fiecare dată. Chiar credeți că trebuie ca atunci când vrei să schimbi lucrurile în bine să ai comanda cuiva? Eu vă garantez că nu am comandă de la nimeni. Singura mea comandă este cea de la PSD, de la forurile statutare. Votul a demonstrat că a fost o decizie care s-a stabilit printr-un vot al majorității. Și la mine în Guvern, dacă avem o părere împotrivă și majoritatea sunt pentru, părerea care contează este cea care este susținută. Dacă rezultatul era să nu se facă acest Congres, atunci țineam cont de acest vot!

 

ÎntrebareCând va fi următorul CEX?

Viorica Dăncilă: Săptămâna viitoare!