ÎntrebareCum comentați declarația lui Victor Ponta, care a spus că nu o să voteze noul guvern?

Viorica Dăncilă: Nu este surprinzător nimic la Victor Ponta. Știm foarte bine că se răzgândește de fiecare dată, nu este consecvent în luarea unei decizii. Este problema domniei-sale cum va aborda acest vot, dar trebuia să aibă în vedere acest lucru și să dea dovadă de mai multă responsabilitate atunci când a votat moțiunea de cenzură, pentru că este o situație dificilă pentru România, pentru cetățenii care așteaptă să primească la timp pensiile și salariile, așteaptă creșterile salariale de la 1 ianuarie. Avem un guvern demis, dar în același timp cele șase formațiuni politice care s-au unit pentru a dărâma acest guvern, nu pentru că vor să implementeze un program pentru oameni, iată că acum nu mai găsesc un consens și nu se mai pun de acord pentru votarea noului guvern. Așa cum am spus, PSD nu va participa la vot. Cei șase bărbați – șapte cu domnul președinte – care au fost așa de curajoși să dea jos acest guvern trebuie să dea acum dovadă de responsabilitate, să se unească din nou pentru a instala noul guvern la Palatul Victoria.

ÎntrebareLa prezidențiale credeți că veți fi în continuare premier?

Viorica Dăncilă: Eu sper ca cei care au venit în Parlamentul României pentru a schimba o persoană cu alta sau un ministru cu altul, fără un program politic, fără o viziune, fără o strategie, lucru demonstrat de altfel de deciziile pe care le-au luat de la trecerea moțiunii, să poată să găsească un consens pentru instalarea unui nou guvern. După cum știți, nu mă deranjează să stau la Palatul Victoria să iau decizii pentru oameni, am făcut acest lucru de un an și opt luni de când sunt prim-ministru, dar acum premierul și Guvernul au doar rol de administrare. Nu putem să adoptăm proiecte de lege, nu putem să dăm ordonanță de urgență, vine iarna, sunt foarte multe măsuri de luat și suntem în imposibilitate de a lua aceste măsuri. Acest lucru arată, de fapt, că președintele trebuie să răspundă pentru decizia luată și cred că cel mai bun răspuns va fi votul cetățenilor din 10 și 24 noiembrie.

ÎntrebareE pregătită România pentru un președinte femeie?

Viorica Dăncilă: Categoric, România este pregătită pentru un președinte femeie. Suntem stat membru al Uniunii Europene, suntem membru NATO, suntem o țară care a avut întotdeauna deschidere și viziune și cred că acest lucru va fi demonstrat la votul din 10 noiembrie. Mai mult decât atât, cred că România este pregătită pentru un președinte femeie pentru că, așa cum știm, în fiecare familie femeia este cea care administrează treburile casei, femeia este cea care se ocupă de gospodărie, care are grijă de soț, de copii, de părinți. Cred că am putea să ne gândim la acest lucru și din punct de vedere al femeii președinte, care își vede cetățenii din țară ca pe propria familie, aduce echilibru și unitate în această mare familie și elimină această dezbinare și, bineînțeles, muncește așa cum muncește o femeie în familie, muncește în permanență, nu își reamintește după patru ani de zile că are anumite treburi de făcut. Se implică, este în mijlocul oamenilor și cred că toate aceste argumente sunt în sprijinul celor afirmate de mine: România este pregătită pentru un președinte femeie. De ce cred că trebuie să alegem un președinte femeie? Pentru că avem nevoie de echilibru, de consens, avem nevoie de un om care să empatizeze cu oamenii, care să aibă dialog cu oamenii. Avem nevoie de un om care să pună suflet în ceea ce face, pentru că am văzut că în ultima perioadă președinții pe care i-am avut nu au fost oameni care să continue dialogul cu cetățenii, să-i sprijine, să aducă liniște, să elimine ura. Au fost președinți care au impulsionat această stare și iată că acum România este împărțită de actualul președinte în două, guvernele sunt împărțite, este „guvernul meu”, „guvernul celorlalți”, „românii mei” și „românii ceilalți”, lucru pe care eu nu l-am făcut și nu am să-l fac niciodată. În calitate de prim-ministru am luat decizii nu numai pentru cei care m-au apreciat, ci și pentru cei care m-au jignit, și pentru cei care nu mă votează. A fost important ca deciziile pe care le-am luat să se plieze pe realitatea din România, am luat decizii pentru oameni și la final de mandat am curaj să mă uit în ochii oamenilor, pentru că nu am luat niciodată o decizie împotriva lor. Așteptări mai sunt din partea oamenilor, dar am încercat în acest un an și opt luni să iau cât mai multe măsuri bune pentru ei.

ÎntrebareVă trebuie mai mult curaj?

Viorica Dăncilă: Sunt un om curajos și puternic. Mă lupt cu șapte bărbați și îmi asum această luptă și pe viitor. Îi apreciez foarte mult pe colegii mei, sunt oameni implicați, oameni care mențin un dialog permanent cu cetățenii, oameni care sunt implicați în a rezolva problemele cetățenilor. Nu aș vrea să împart România, am spus că n-o să fac acest lucru niciodată. Pentru mine toți cetățenii sunt importanți, și cei din Ardeal, și cei din Oltenia, și cei din Muntenia, și cei din Banat sau din Dobrogea. Pentru mine este important să avem o abordare care să unească oamenii din toate regiunile țării. Curaj? Colegii mei îmi dau curaj de fiecare dată, sunt alături de mine și cred că este important ca alături de noi să vină toți cetățenii care nu mai vor dezbinare în țara noastră, ca să arătăm cum suntem noi, românii: oameni onești, muncitori, buni, sensibili la problemele celorlalți, oameni care iubesc mai mult decât urăsc, oameni care vor într-adevăr normalitatea în această țară. Sper să aduc alături de mine, alături de echipa mea, pe toți acești oameni care au o inimă de român.

ÎntrebareEste o campanie dificilă?

Viorica Dăncilă: Da, e o campanie dificilă. Nu este ușor să lupți cu toți ceilalți care nu vin cu proiecte, ci doar cu jigniri. Nu e ușor pentru o femeie candidat să se lupte cu atâția candidați bărbați care vedem că de multe ori dau dovadă de misoginism, declară că Partidul Social Democrat trebuie desființat, trebuie să nu mai existe, ceea ce arată că domnul președinte nu știe ce înseamnă democrația. În țara noastră au loc toți, și partidele pe care dumnealui le apreciază, și românii care îl votează, dar și cei care nu îl votează, e loc pentru toată lumea și cred că de la acest principiu trebuie să plecăm.