Întrebare: Există o înțelegere între PSD și PNL?

Marcel Ciolacu: Care ar fi baza înțelegerii, că nu pricep? În primul rând, s-a venit în Parlament cu asumarea răspunderii pe două tururi. PSD, împreună cu UDMR și cu Forța Națională, în acest moment susțin o moțiune. În cazul în care, Doamne-ferește!, nu trece această moțiune, noi mai avem o pârghie: de a ataca la CCR. Presupun că niciunui prim-ministru, indiferent cum îl cheamă, sper că nici domnul Orban, nu poate să îi mai treacă prin cap să mai vină cu o ordonanță atâta vreme cât e la CCR. Am ieși, totuși, din orice calendar logic de modificare a alegerilor în două tururi. Ce înțelegere să facem?

 

Întrebare: O înțelegere legată de alegerile anticipate!

Marcel Ciolacu: Înțelegerea ar fi fost în cazul în care nu s-ar fi venit cu această asumare în Parlament, atunci aș fi spus, „hai, suspectăm o anumită înțelegere”, dar cât timp totul se joacă în Parlament, la CCR, despre ce înțelegere putem vorbi? Eu îi recomand în continuare domnului prim-ministru să-și dea demisia. Dacă dorește anticipate, să-și dea demisia, să nu se bazeze pe PSD.

 

Întrebare: Dacă trece moțiunea, se deschide calea anticipatelor!

Marcel Ciolacu: Nu se deschide nicio cale a anticipatelor, urmează să mai cadă încă două guverne. PSD, la fel ca și PNL, fiecare separat, are o strategie. Urmează să v-o anunțăm după ce o să treacă moțiunea. Votul pentru moțiune este atributul Biroului Permanent Reunit. Eu, în comparație cu domnul Orban, respect democrația. Astăzi la ora 16, atât la Cameră, cât și la Senat, se vor alege noile Birouri Permanente, care se vor reuni și vor stabili un calendar.

 

Întrebare: Ar trebui să aibă loc cât mai rapid?

Marcel Ciolacu: Este atributul Birourilor Permanente Reunite. Din punctul meu de vedere, noi am vrea cât mai repede, colegii mei sunt toți la serviciu și sunt aici. Ne-am dori să tranșăm cât mai repede acest aranjament, cum îi spuneți dumneavoastră, cu alte cuvinte să-l trimitem pe domnul Orban acasă. În cazul în care domnul Orban, totuși, își va da demisia, o să ne bucurăm și mai mult!

 

Întrebare: Aveți voturile necesare?

Marcel Ciolacu: Da, sunt sigur că acum avem voturile necesare ca să treacă moțiunea de cenzură.

 

Întrebare: Veți veni cu o propunere de premier?

Marcel Ciolacu: Am mai răspuns la această întrebare. Îmi pare rău că președintele României s-a antepronunțat și a spus că o să vină cu aceeași propunere în persoana domnului Orban. Am avut o discuție foarte aplicată împreună cu colegii mei din țară și din Parlament și totuși se pare că vom veni cu o propunere de prim-ministru din afara partidului – și nu este domnul ambasador din Statele Unite.

 

Întrebare: Îl veți vota din nou pe domnul Orban?

Marcel Ciolacu: Eu să îl votez tot pe Orban? Doamne-ferește!

 

Întrebare: Sorin Grindeanu este o propunere de prim-ministru?

Marcel Ciolacu: Nu am stat cu dânsul de vorbă.

 

Întrebare: Ce veți face cu a doua propunere de premier dacă prima nu trece?

Marcel Ciolacu: Stați întâi să treacă moțiunea! Nu v-am răspuns nici ce facem cu prima, acum vreți să vă răspund ce fac cu a doua? Eu nu o să votez niciodată un guvern PNL și nu o să recomand, cât sunt președinte interimar la acest partid, să voteze vreodată pe Orban prim-ministru. Eu nu am nicio problemă cu niciun fel de alegeri, nu prefer nimic, eu prefer ca democrația să fie respectată și, în cazul în care există o criză politică, nu poate fi numit un guvern, se merge la anticipate. Eu prefer să vedem alegeri din patru în patru ani, cum e calendarul. Dar nu le exclud: este o criză politică, nu poate fi pus un prim-ministru? Presupun că se merge la anticipate, așa spune Constituția.

 

Întrebare: PSD are o înțelegere cu UDMR pentru a rămâne la guvernare?

Marcel Ciolacu: Nu, am avut această discuție cu UDMR. PSD și UDMR nu doresc să aibă o înțelegere și un proiect politic în acest moment.

 

Întrebare: Dar propunerea PSD de prim-ministru de cine va fi susținută?

Marcel Ciolacu: Vom vedea!