Este o premieră în România ca în aceeași zi să intri în ședință de Guvern cu 24 de ordonanțe de urgență. Cred că este un record mondial absolut în orice stat democratic. Am amânat BPR astăzi la prânz ca să vedem și noi cu ce va veni Guvernul, cât am apucat pe timpul zilei, n-am așteptat, cred că Guvernul o să termine noaptea, ca să vedem cu ce ordonanțe va veni.

 

Întrebare: De ce vă era cel mai teamă?

Marcel Ciolacu: Nu mi-era teamă de nimic. Mi-a fost teamă doar de ordonanța din sănătate: prim-ministrul în momentul acesta a privatizat sănătatea românilor, fără nicio explicație. Noi nu avem nicio problemă să fie încurajate spitalele private, singura problemă pe care o avem este că ministrul Sănătății, cel care a promovat OUG, lucrează și la un spital privat și este și ministru. Nu numai atât, ne așteptam ca premierul să iasă să spună că românii nu vor plăti bani în plus dacă se tratează în spitale private sau se tratează în continuare la stat. Dimpotrivă, logica este clară: cine are bani va trăi, cine nu are va muri! Este cea mai macabră ordonanță, cel mai netransparent mod de a face o așa-zisă reformă în sănătate în acest moment. Dacă românii acceptă acest lucru, asta este! E inuman ceea ce a făcut Guvernul Orban în acest moment. Am văzut că au venit și cu o OUG, după ce ne-am chinuit 30 de ani să scăpăm de turismul electoral, prin care au legiferat turismul electoral. Dacă românii își doresc acest lucru, îi invit să voteze în continuare cu PNL.

 

Întrebare: Care sunt modificările pe această lege?

Marcel Ciolacu: Până acum erau reguli foarte clare: nu aveai voie la parlamentare să votezi decât în circumscripție sau pe liste speciale, în cazul în care erai flotant. Erau excepțiile la prezidențiale, fiind cu diaspora, ca și la europarlamentare. În acest moment, turismul electoral este în floare și vom putea merge din județ în județ și vom putea vota oriunde.

 

Întrebare: Nu e sistem de supraveghere?

Marcel Ciolacu: Nu știu, vorbiți cu cine organizează alegerile. Eu vă spun că acel sistem nu a funcționat ultima oară. Dacă dorim să ne întoarcem cu 20 de ani înapoi în democrație, cu această ocazie putem.

 

Întrebare: Pe cine avantajează?

Marcel Ciolacu: Pe cine este organizat să facă turism electoral. Nu pe PSD. De obicei, avantajează pe cei care sunt la putere și organizează alegerile. Haideți să fim foarte clari! Ați văzut că au vrut să forțeze și CJ astăzi, mă bucur că în cadrul Guvernului mai există și oameni cu minte care vor să respecte totuși legea. Îl felicit pe ministrul Justiției că nu a avizat așa ceva.

 

Întrebare: Ați avut vreo discuție cu domnul Orban?

Marcel Ciolacu: Nu am avut discuții nici cu domnul Orban, nici cu domnul Predoiu, nici înainte, nici după, nici la mijloc!

 

Întrebare: Credeți că domnul Orban a înțeles semnalul de alarmă pe care l-ați tras astăzi?

Marcel Ciolacu: Nu, motivul vi l-am explicat, dacă doriți, vi-l explic din nou! Oameni buni, n-am văzut imaginile cu toții? Domnul Orban a vrut să dea OUG, iar ministrul Justiției i-a spus că nu se poate!

 

Întrebare: Ministrul Justiției e al Guvernului PNL!

Marcel Ciolacu: Și mă bucur că mai există oameni întregi la minte în Guvern.

 

Întrebare: Ați spus că n-a funcționat sistemul de supraveghere a votului multiplu. De ce spuneți acest lucru?

Marcel Ciolacu: Au fost suspiciuni. Eu am văzut cu totul altceva. În Parlament s-a făcut și o comisie de anchetă, veți primi raportul cât de curând. Să așteptăm raportul parlamentarilor, să nu ne antepronunțăm. Eu știu cu totul altceva.

 

Întrebare: Pe câte voturi vă bazați la moțiune?

Marcel Ciolacu: Pe suficiente voturi. Înseamnă că avem mai mult de 233.

 

Întrebare: Cu domnul Ponta urmează să vă vedeți?

Marcel Ciolacu: Da. Posibil și în această seară și nu numai cu dânsul. În acest moment, cu sau fără discuția cu domnul Ponta, avem voturile necesare să cadă Guvernul Orban.

 

Întrebare: Veți discuta cu Victor Ponta despre o alianță electorală?

Marcel Ciolacu: O să avem mai multe discuții.

 

Întrebare: Doamna Firea vrea o alianță la nivel local?

Marcel Ciolacu: Nu am discutat. Am luat cu toții o hotărâre în CEX, fiecare candidat și fiecare județ are independența de a discuta alianțele electorale locale.

 

Întrebare: Sunteți sigur că până mâine niciun parlamentar PSD nu va pleca din tabăra dumneavoastră?

Marcel Ciolacu: E o întrebare retorică, presupun. În principiu, atât eu, cât și colegii mei suntem niște oameni serioși. O să avem grupuri reunite la ora 11.

 

Întrebare: Cu domnul Grindeanu v-ați întâlnit? Când face pasul spre PSD?

Marcel Ciolacu: Da, cu multă lume m-am întâlnit azi. Întrebați-l pe dânsul, știe mai bine! Am avut niște discuții normale de foști colegi.

 

Întrebare: Domnul Grindeanu e o variantă pentru funcția de premier?

Marcel Ciolacu: N-ați vrea să terminăm întâi cu Orban? Pe urmă stăm de vorbă.

Vă mulțumesc mult!