Bună seara,

 

Așa cum știți, am lansat la sfârșitul săptămânii trecute Pactul Național pentru bunăstarea românilor – acord prin care vrem să dăm oamenilor o garanție scrisă că nicio forță politică nu le va mai tăia pensiile și salariile, ci va continua creșterile programate de Partidul Social Democrat. Vrem o garanție că vor continua să susțină antreprenorii, IMM-urile și activitățile independente, și nu tăieri masive precum cele din perioada 2010-2012.

 

Vreau ca toate partidele politice din România să își asume ca obiectiv bunăstarea oamenilor. Și să facă acest lucru în scris. Nu propriile interese, nu calcule electorale, nu acorduri care nu reprezintă nimic altceva decât târguieli politice.

 

Nimic din ce am văzut în ultima perioadă din partea opoziției nu a fost gândit pentru români, nicio inițiativă menită să aducă vreo formă de progres în viața de zi cu zi a fiecăruia.

 

Orice abordare care nu are în centrul ei bunăstarea și interesul oamenilor este una nocivă și trebuie să dispară.

 

Am fost prima care a semnat acest pact și l-am transmis tuturor partidelor.

 

Salut decizia grupului parlamentar al minorităților naționale din Camera Deputaților de a semna pactul pentru bunăstarea tuturor cetățenilor români, indiferent de etnie. Le mulțumesc pentru răspunsul prompt, pentru deschidere și responsabilitate. Mulțumesc totodată sindicatelor și organizațiilor care au ales să susțină aceste principii și asumări pentru România.

 

Am văzut însă și o serie de reacții și răspunsuri care mă îngrijorează. Ne îngrijorează pe toți cei care, cu bună-credință, ne asumăm să respectăm aceste obiective pentru binele oamenilor.

 

1.         Tocmai principalul partid de dreapta, cel ce are precedente de tăiere a pensiilor și salariilor, a încercat cel mai tare să ocolească semnarea acestui pact. Cei ce au mai tăiat în trecut de la oameni ne-au ignorat apelul. Românii văd însă acest lucru. Și nimeni nu a uitat ce s-a întâmplat în guvernarea din 2010-2012.

 

2.         Tot din partea opoziției am văzut și încercarea de a negocia bunăstarea oamenilor, de a condiționa semnarea pactului de demisia guvernului și alegeri anticipate. Deci dreapta pune condiții de ordin politic partidului de guvernământ ca să își asume că nu vor tăia de la români. Ce spune acest lucru despre “oamenii noi” și despre cât sunt de hotărâți să vină la guvernare ca să reînceapă politica austerității?

 

Condiționarea bunăstării tuturor de avantaje electorale pentru aceste partide este cinică și este periculoasă pentru societate și pentru democrație. Bunăstarea românilor nu se negociază!

 

3.         Alții au venit și au spus că acest pact este un gest politic. Și acest lucru ni-l spune textual tocmai cel care și-a sacrificat partidul și a abandonat guvernarea ca să facă jocurile politice ale altora. Tocmai cel ce a desconsiderat complet votul oamenilor din 2016 și voința propriului partid vine și vorbește de gesturi politice. Aș dori să le reamintesc că, spre deosebire de toate inițiativele și acordurile la care s-au raliat dumnealor, aceasta este UN GEST PENTRU ROMÂNI. Singurul din care are de câștigat cetățeanul, și nu omul politic.

 

4.         Iar șeful statului, domnul Klaus Iohannis, ne-a spus că a citit pactul pentru români și a trecut mai departe. Așa cum a trecut timp de 5 ani mai departe, peste tot ce a însemnat progresul și bunăstarea propriului popor. Președintele trece întotdeauna mai departe când are ocazia să facă bine, însă alege să se oprească și să își exercite funcția doar atunci când are ocazia să blocheze și să facă rău propriei țări, inclusiv prin nerespectarea Constituției.

 

Stimați oameni de stat, nu am crezut că vă va fi atât de greu să vă puneți semnătura pe un text de bun-simț, pe o asumare concisă și clară că veți continua măsurile menite să aducă bunăstare oamenilor. Nu am crezut că un gest firesc pentru orice partid care vrea să ajungă la guvernare vă va pune atât de tare în dificultate.

 

Vorbim despre viitorul românilor și al României. Ați venit o dată și ați depus moțiune vrând să dați jos guvernul. Ați eșuat, pentru că nu ați avut niciun program de guvernare și nicio echipă pentru Palatul Victoria. Nu ați reușit să convingeți nici măcar membrii Parlamentului că meritați să guvernați România, darămite cetățenii acestei țări.

 

Acum vorbiți de o nouă moțiune, în condițiile în care nu puteți nici măcar să vă puneți semnătura pe o garanție în fața românilor că nu le veți tăia din nou veniturile.

 

Fac un nou apel către dumneavoastră, pentru că devine imperativ să vă vedem asumându-vă aceste obiective. Este îngrijorătoare atitudinea din ultimele zile și nu mă voi opri din a vă cere să vă asumați responsabilitatea pentru destinul oamenilor.

 

Vă chem, din nou, să semnați Pactul pentru bunăstarea românilor, să vă asumați că înțelegeți scopul unei bune guvernări și a politicii făcute pentru oameni.

 

Vă mulțumesc!