V-am invitat în această seară pentru a vă prezenta textul Pactului Național pentru Bunăstarea Românilor, inițiat de către președintele PSD, doamna Viorica Dăncilă.

 

În urmă cu câteva minute, PSD a transmis conținutul acestui acord către toate partidele și formațiunile parlamentare, pe care le invităm să analizeze și să semneze propunerea noastră. Am trimis de asemenea acest text spre informare și către partenerii sociali, sindicate și patronate. Aș dori acum să dau citire textului acestui Pact, pe care l-am intitulat „Pactul Național pentru Bunăstarea Românilor”.

 

Noi, formațiunile cu reprezentare în Parlamentul României în legislatura 2016-2020, și anume Partidul Social Democrat, Partidul Național Liberal, Uniunea Salvați România, Partidul Alianța Liberalilor și Democraților, Partidul Pro România, Uniunea Democrată Maghiară din România, Partidul Mișcarea Populară și grupul parlamentar al minorităților naționale din Camera Deputaților, luând în considerare încrederea cu care ne-au investit cetățenii români pentru a le reprezenta interesele, ne angajăm în fața acestora să respectăm prevederile prezentului Pact, document care urmărește realizarea pe termen lung a consensului politic privind menținerea în vigoare a unui set de măsuri esențiale pentru creșterea nivelului de trai în România. Ne angajăm în fața cetățenilor României să nu aducem atingere în niciun fel bunăstării românilor pe care îi reprezentăm, indiferent dacă vom fi la guvernare sau în opoziție.

 

Astfel, noi, partidele semnatare ale prezentului Pact, ne angajăm cu privire la pensiile românilor să nu modificăm sau să amânăm aplicarea articolelor din legea pensiilor care prevăd: majorarea punctului de pensie de la 1 septembrie 2020 la 1775 de lei, creșterea nivelului indemnizației minime la 775 de lei începând cu 1 septembrie 2020, precum și recalcularea pensiilor.

 

Doi: cu privire la salariile românilor, ne angajăm să nu susținem modificarea sau amânarea aplicării articolelor din legea salarizării care prevăd: majorarea salariilor din întregul sistem public, prevăzută la 1 ianuarie 2020 și 1 ianuarie 2021, majorarea salariilor din educație de la 1 septembrie 2020, acordarea de vouchere de vacanță și indemnizații de hrană, acordarea de sporuri, prime și bonusuri.

 

Trei: cu privire la susținerea facilităților pentru IMM-uri, ne angajăm să nu susținem modificarea sau amânarea aplicării articolelor din Codul Fiscal care vizează impozitarea întreprinderilor mici și mijlocii cu cifra de afaceri anuală mai mică de 1 milion de euro.

 

Patru: cu privire la sistemul de impozitare, ne angajăm să nu susținem modificarea sau amânarea aplicării articolelor din Codul Fiscal care vizează nivelul de impozitare al persoanelor fizice și juridice care desfășoară activități independente.

 

Cinci: cu privire la antreprenorii debutanți, ne angajăm să continuăm aplicarea anuală a programului „Start-Up Nation” privind acordarea de granturi în valoare de 200 de mii de lei pentru un număr de 10 mii de firme debutante.

 

Modificări asupra actelor normative menționate pot fi inițiate sau acceptate de către semnatarii acestui Pact strict în sensul îmbunătățirii sau acordării de facilități suplimentare beneficiarilor, fără a afecta în niciun fel drepturile oamenilor și angajamentele luate în fața acestora.

 

Acest Pact este propus să fie semnat de către cele șapte formațiuni alături de PSD: PNL, USR, ALDE, Pro România, UDMR, PMP și grupul parlamentar al minorităților naționale din Camera Deputaților.

 

Stimați reprezentanți ai mass-media, PSD este acum în așteptarea răspunsurilor partidelor și formațiunilor politice. La toate întrebările pe care dumneavoastră le-ați putea avea vă vom răspunde în zilele următoare. Noi așteptăm și ne dorim ca partidele politice să fie alături de fiecare român și să semneze acest Pact.

 

Vă mulțumesc!