Bună seara,

 

Am văzut declarațiile președintelui Iohannis și propunerea de premier.

 

După toate aceste zile de așteptare, vedem un singur lucru din partea președintelui: că propunerea de premier este chiar unul dintre cei mai vocali promotori ai măsurilor de austeritate cu care atât ne-au amenințat partidele de dreapta.

 

În rest, același amatorism și același mare NIMIC de până acum. Niciun program de guvernare, nicio echipă guvernamentală. Niciun plan și, aparent, nici măcar o majoritate.

 

Pentru că cei care au dat jos Guvernul PSD nu se pot pune de acord pentru a forma și susține un nou Guvern. Pentru că se întâmplă exact ceea ce am spus în nenumărate rânduri: acești oameni știu doar să distrugă. Nu au nimic de pus în loc, n-au nicio viziune. Este de-o crasă iresponsabilitate să dai jos Guvernul și să nu ai nicio soluție de înlocuire.

 

Partidele care au votat moțiunea de cenzură au toată răspunderea privind formarea noului Executiv. Iar dacă nu-și asumă repede această răspundere, înseamnă că și-au bătut joc de români și de viitorul țării.

 

Așa cum am spus și zilele trecute, vreau să fie foarte clar că Partidul Social Democrat nu va vota Guvernul lui Iohannis. În lipsa unui program de guvernare asumat, tot ce avem sunt declarațiile și amenințările liberalilor cu tăieri de pensii și salarii, cu concedieri și restructurări, cu sistarea măsurilor de sprijin pentru antreprenori, cu majorări de impozite și taxe.

 

Noi nu putem da un vot de încredere unor asemenea oameni care vin să distrugă și să elimine toate creșterile implementate în ultimii ani și vreau să fie foarte clar. Noi nu ne batem joc de viitorul românilor. Nu vom gira aruncarea României în nesiguranță și în sărăcie din cauza unor oportuniști care nu văd mai departe de preluarea puterii!

 

Fie că vorbim de blocarea Executivului, de încălcarea Constituției sau a principiului imparțialității, ori de acest discurs al urii îndreptat împotriva PSD, președintele Iohannis are o maximă eficiență în a face rău României. S-a dovedit foarte eficient în a coaliza partidele pentru a da jos Guvernul. Îl așteptăm să dovedească aceeași eficiență și la votul “Guvernului său”!

 

Este foarte eficient în a imagina scenarii și războaie cu Partidul Social Democrat. Însă când vine vorba de guvernarea țării și exercitarea atribuțiilor constituționale de șef al statului, eșuează pe toată linia.

 

Pentru dărâmarea acestui guvern fără a exista o soluție de înlocuire și pentru toată lipsa de responsabilitate arătată în ultima perioadă, îl chem în fața românilor pe candidatul Iohannis la o confruntare 1 la 1.

 

Repet: așteptăm partidele care au votat demiterea Guvernului să vină și să își asume responsabilitatea guvernării. Să vină cu programul, cu viziunea, cu bugetul.

 

Orice întârziere și orice pierdere de timp este o bătaie de joc la adresa românilor, pentru care vor fi taxați la vot, împreună cu președintele în funcție – acest părinte spiritual al guvernului fără miniștri și fără program.

 

În calitate de președinte al Partidului Social Democrat și în urma discuțiilor purtate cu președinții organizațiilor județene, am luat decizia de a nu ne prezenta la votul de investitura a noului Guvern.

 

Cum șapte bărbați, incluzând și Președintele României (de fapt președintele de facto al PNL) au facut efortul de a dărâma acest guvern, mă aștept ca aceiași șapte bărbați să își asume responsabilitatea de a crea majoritatea pentru trecerea noului guvern.

 

În eventualitatea unui consens și a trecerii guvernului, vă asigur că Partidul Social Democrat nu se va opune niciunei măsuri care ar aduce beneficii românilor.

 

Îmi voi încheia mandatul de prim-ministru având convingerea că mă pot uita în ochii fiecărui român știind că nu am luat nicio decizie împotriva lor. Sper ca și viitorul guvern să își asume responsabilitatea de a nu lucra împotriva pensionarilor, a mamelor, a salariaților, tinerilor antreprenori, fermierilor, IMM-urilor, specialiștilor din IT.

 

Vă asigur că voi sancționa aspru orice decizie luată împotriva oamenilor și mă voi opune cu toate forțele oricărui abuz și oricărei nedreptăți.

 

Așa cum candidatul Iohannis și-a dorit „guvernul său”, tot așa să fie conștient că va deconta, împreună cu ei, orice măsură luată împotriva românilor!

 

Le urez succes în formarea și învestirea noului Executiv!

 

În încheiere, vreau să transmit sincere condoleanțe familiei Tamarei Buciuceanu Botez. M-a întristat profund vestea plecării dintre noi a marii actrițe, o adevărată valoare a teatrului și filmului românesc.

 

Ne rămân rolurile memorabile și prestațiile sale impresionante, mărturie a unei vieți închinate artei. Dumnezeu să o odihnească în pace!