Europarlamentarii Dan Nica, liderul Delegației PSD din Parlamentul European, și Victor Negrescu, vicepreședintele Partidului Socialiştilor Europeni, au obținut angajamentul ferm al comisarului social-democrat din partea Suediei, Ylva Johansson, pentru o decizie favorabilă privind aderarea României la Spațiul Schengen.

„Odată cu renunțarea la MCV, a dispărut și ultimul pretext pentru ținerea României în afara Schengen. Am apreciat, în acest context, sprijinul categoric al d-nei Johansson pentru aderare și faptul că o consideră, din acest punct, o obligație pentru Consiliul European, dat fiind raportul Comisiei Europene, care constată îndeplinirea tuturor condițiilor. Avem de partea noastră atât faptele recunoscute oficial, cât și suportul politic al Parlamentului European și al Comisiei Europene”, a subliniat Dan Nica.

Comisar pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, a avut, potrivit europarlamentarilor PSD, o abordare pozitivă și fermă, reprezentanta Suediei reiterând sprijinul pentru accederea țării noastre în Spațiul Schengen.

„Am discutat cu doamna comisar Ylva Johansson despre șansele tot mai mari pe care le are România de a adera la Spațiul Schengen, în contextul finalizării raportului privind Mecanismul de Cooperare și Verificare. Am prezentat, încă o dată, atuurile României, am subliniat necesitatea unei decizii ce trebuie luată anul acesta pentru aderarea noastră la zona de libera circulație și am discutat despre eforturile care trebuie făcute în continuare pentru a convinge statele reticente. I-am mulțumit comisarului nostru social-democrat pentru eforturile personale făcute în sprijinirea României și mă bucur că am reușit să punem la dispoziția Comisiei Europene și a statelor care gestionează frontierelor externe ale UE fonduri suplimentare, ca urmare a amendamentelor pe care le-am depus și care au fost aprobate în bugetul european pentru anul viitor”, a declarat eurodeputatul Victor Negrescu.