Europarlamentarul Dan Nica, liderul Delegației PSD din Parlamentul European, a declarat că România va fi una din principalele beneficiare ale subvențiilor europene ce vor fi acordate pentru relansare economică și tranziție spre economică neutră din punct de vedere climatic.

”România va primi 13,5 miliarde euro în cadrul Facilității pentru Redresare și Reziliență, dublu față de Bulgaria sau Ungaria, triplu față de Cehia ori Belgia, dar jumătate din suma alocată Poloniei. Principalii beneficiari ai acestui fond vor fi Italia și Spania, cu 63, respectiv 61 de miliarde euro. România are a șaptea alocare între statele membre, din totalul de 310 miliarde euro, subvenții în cadrul Pilonului 1 al programului Next Generation EU. În ceea ce privește Fondul pentru Tranziție Justă, România are alocat un buget de 3,3 miliarde euro, fiind a treia beneficiară, după Polonia (6 miliarde) și Germania (3,8 miliarde)”, a precizat Dan Nica.

Europarlamentarul social-democrat a subliniat că este esențială pentru România ponderea substanțială acordată subvențiilor, în raport cu împrumuturile, în cadrul bugetului cu care va fi dotat instrumentul de redresare Next Generation EU. ”Consiliul European de săptămâna viitoare va fi decisiv pentru a menține raportul subvenții-împrumuturi așa cum a fost propus de Comisie, pe baza cererii noastre din Parlamentul European. Revine președintelui Iohannis sarcina de a negocia această propunere cu ceilalți șefi de state și de guverne din UE pentru a nu permite scăderi ale acestor cifre și nici modificări ale raportului intre subvenții și împrumuturi”, a declarat Dan Nica.

Totodată, europarlamentarul Dan Nica își exprimă opoziția clară față de încercările recente de reducere a plafonului aferent politicii de coeziune, deoarece aceasta nu reprezintă o monedă de schimb pentru alte elemente componente ale planului de relansare.