Dan Nica, liderul europarlamentarilor PSD, a declarat că echitatea fiscală este esențială pentru ieșirea din criza social-economică provocată de pandemie. ”Grupul S&D din Parlamentul European a lansat campania #TaxJustice și Foaia de parcurs pentru echitate fiscală în UE. Totodată, am reușit crearea unei subcomisii europarlamentare permanente pentru combaterea fraudei fiscale. Pentru o relansare economică sustenabilă și o tranziție climatică echitabilă, Europa are nevoie de măsuri ferme anti-evaziune, în special în cazul companiilor multinaționale, precum și de taxarea produselor poluante”, a declarat Dan Nica.

Europarlamentarul social-democrat a precizat că evitarea impozitelor cauzează anual pierderi de 190 de miliarde de euro la nivelul întregii Uniuni Europene. ”În contextul globalizării, capacitatea țărilor de a impune individual taxe marilor companii este redusă. De aceea, e nevoie de un efort coordonat. Propunem, ca grup europarlamentar, impozit minim de 18% în UE pentru marile companii multinaționale, în condițiile în care rata de taxare a acestora a scăzut mult în ultimii ani, ajungând la o medie de 9,5%. Spre comparație, IMM-urile sunt impozitate cu aproximativ 23%, ca medie europeană. Este o situație injustă, care-i împovărează fiscal pe cetățeni și pe micii întreprinzători”, a subliniat Dan Nica.

Liderul Delegației PSD din Parlamentul European a evidențiat, de asemenea, necesitatea taxării plasticului și kerosenului, ca materiale poluante. ”Există o legătură strânsă între urgența climatică și inechitatea socială. Bogații planetei poluează de 17 ori mai mult decât cetățenii nevoiași, dar repartiția costurilor nu este justă”, a punctat Dan Nica.