Dan Nica, liderul europarlamentarilor PSD, a cerut Comisiei Europene sprijin tehnic pentru pregătirea aderării în cel mai scurt timp a României la Zona Euro. ”I-am solicitat comisarului european pentru Economie, Paolo Gentiloni, implicarea Comisiei în pregătirea pașilor necesari pentru acceptarea României, alături de Bulgaria și de Croaţia, în Mecanismul Cursului de Schimb II – anticamera adoptării monedei unice”, a declarat Dan Nica.

”În actualul context economic și politic, este nevoie de un grad ridicat de stabilitate și predictibilitate a Zonei Euro”, a subliniat reprezentantul social-democrat în dezbaterea din cadrul Grupului S&D cu oficialul european responsabil pentru Economie.

Dan Nica a punctat, totodată, necesitatea majorării bugetului european pentru intervalul 2021-2027, pentru a putea face față noilor provocări sanitare și economice. În opinia eurodeputatului PSD, este încurajator faptul că, în termeni de arhitectură, propunerea formulată de Președinția Germană a Consiliului UE și de președintele Consiliului European, Charles Michel, menține structura actuală a fondurilor de relansare economică, ceea ce avantajează România, una din principalele beneficiare ale Politicii Agricole Comune și a fondurilor de Coeziune.

”De la începutul negocierilor, am atras în mod repetat atenția că planurile naționale de relansare și cheia de alocare a resurselor financiare constituie esența problemei actuale, mai ales pentru o economie precum cea românească. Președintele Iohannis trebuie să promoveze ferm interesul României la Consiliul European din 17-18 iulie, pentru un acord privind alocarea fondurilor europene în funcție de nevoile statelor membre ale UE”, a declarat Dan Nica.