Dan Nica, liderul europarlamentarilor PSD, a solicitat Comisiei Europene clarificări și suport pentru tranziția energetică în România și celelalte țări ale UE, ce vor fi afectate de trecerea la o economie neutră climatic. În dezbaterea de ieri cu comisarul european pentru Energie, Kadri Simson, eurodeputatul român a pledat pentru ca toate statele Uniunii să beneficieze în mod real și corect de sprijin, în funcție de nevoia de interconectare energetică a fiecărei țări.

”Discuția a vizat cele două comunicări importante pe care Comisia Europeană le-a publicat ieri: Strategia privind hidrogenul, pentru o Europă neutră din punct de vedere climatic și Strategia UE privind integrarea sistemelor energetice. Sectorul energetic va juca un rol esențial în recuperarea viitoare a UE, cu impact major în ceea ce privește locurile de muncă, competitivitatea industriei și atingerea obiectivelor de neutralitate climatică. De aceea, e nevoie urgentă de un cadru legislativ european în materie, precum și de proiecte viabile de investiții”, a declarat Dan Nica.

Europarlamentarul PSD a atras atenția că ponderea hidrogenului în mixul energetic actual al UE este de 2%, fiind prevăzută o creștere la 13-14% până în 2050. ”Este nevoie de aproximativ 160-200 de milioane euro pentru a converti pe hidrogen o fabrică de oțel. Iar în sectorul transportului rutier, crearea a 400 de stații de alimentare cu hidrogen (față de cele 100 existente astăzi) ar putea necesita investiții de 850 de milioane – 1 miliard de euro. Am cerut Comisiei să vină cu măsuri pentru un sprijin financiar concret și masiv. Iar sprijinirea investițiilor pentru creșterea producției și a utilizării de hidrogen regenerabil, cu emisii reduse de carbon, trebuie făcută într-un cadru revizuit de infrastructură energetică la nivel european, care să stimuleze majorarea rapidă a ponderii surselor regenerabile de energie și integrarea sistemelor energetice naționale. În acest plan, am solicitat garanții că România și celelalte state ce pot întâmpina dificultăți în tranziția energetică vor beneficia de suport proporțional și în condiții egale la nivelul UE”, a precizat europarlamentarul PSD.

Schimbul de opinii al reprezentanților grupului S&D din Comisia europarlamentară pentru Industrie, Energie și Cercetare (ITRE) cu comisarul Samson a fost moderat de Dan Nica, în calitate de coordonator S&D ITRE.