Viorica Dăncilă: Bună seara! Am participat la conferința organizației județene PSD Hunedoara, o conferință a unei organizații cu performanță în cadrul PSD. S-a prezentat un bilanț al activității organizației județene și, bineînțeles, s-a creionat programul pentru perioada următoare, un program foarte ambițios al organizației PSD Hunedoara. A fost aleasă conducerea organizației județene și președintele organizației județene PSD Hunedoara, Laurențiu Nistor.

A fost o conferință care a durat mai mult timp, o conferință în care am văzut care sunt problemele, obstacolele, dar și realizările, atât din punct de vedere al administrației locale, al UAT-urilor, cât și din punct de vedere politic.

 

ÎntrebareAntreprenorii se plâng că nu sunt luate suficiente măsuri bune pentru mediul privat.

Viorica Dăncilă: Alături de mine sunt ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, ministrul Finanțelor Publice. Sunt convinsă că vor veni cu detalii tehnice pentru a elucida această problemă.

Radu Oprea: Pot să vă spun că programele care finanțează și care dezvoltă spiritul antreprenorial în Hunedoara, „Start-up Nation” ar putea să fie programul-fanion al nostru, 111 companii au fost finanțate, există, produc astăzi în Hunedoara în programul 2017, 215 sunt cele care sunt finanțate, chemate la finanțare, la contractare prin programul 2018. Vorbim despre antreprenori, despre firme, despre acest spirit antreprenorial care este foarte important, pentru că atunci când el crește, desigur că produc pentru economia românească. O avem aici pe colega Roxana Mânzatu, Fonduri Europene. Avem programele „Start-up Diaspora”, celelalte programe finanțate prin fonduri europene care duc la dezvoltarea antreprenoriatului. Sunt măsuri active, foarte multe măsuri care vin în sprijinul antreprenoriatului și care sunt convenite împreună prin dialog.

 

ÎntrebareSe modifică taxarea muncii de part-time?

Eugen Teodorovici: Aveți ceva informații sau foaia este mai veche, căci informațiile sunt mai vechi? Azi se plătește la cât se lucrează. Eu zic să mai verificați încă odată, așa a fost o OUG care a ieșit în anul 2017, dar ea este modificată și se plătește pe cât se lucrează. Facem un pariu, pentru că este un amendament pe care l-am propus chiar eu personal. A doua chestiune: ați întrebat puțin mai devreme care sunt măsurile pentru mediul de afaceri. Cred că ar fi mult mai simplu pentru toți dacă ne-ați spune una singură dintre măsurile luate de acest Guvern – lăsați la o parte 114, că acolo e altă discuție – care este împotriva mediului de afaceri. N-o să găsiți, nu mai căutați, ca să nu mai pierdem timpul! Vă dau un exemplu, azi la Sibiu am vorbit despre o măsură, voucherele diferențiate aplicate pentru extrasezon. Știți că noi astăzi dăm 1450 pentru sezon. Hai să verificăm dacă operatorii de turism ar dori, desigur, și cei care beneficiază de aceste facilități, și extinderea sezonului, să zicem așa, pe încă câteva luni de zile, și să alocăm 2080. Este o discuție astăzi în derulare. De asemenea, dacă vă uitați la câteva măsuri care modifică Codul Fiscal și cel de Procedură Fiscală, sunt puse pe site, o să găsiți conceptul de consolidare fiscală. Întrebați mediul de afaceri, de ani de zile așteaptă aceste măsuri. E un pachet întreg de măsuri care sprijină clar mediul de afaceri. Vă dați seama că sunt primul care ar trebui să vină cu astfel de măsuri, pentru ca banii să intre în economie. În rest, rugămintea mea este, ca să fie clar drept concluzie, dacă este vreo singură măsură, din 2018 până în prezent, care să afecteze mediul de afaceri – repet, 114 o lăsăm la o parte, pentru că discuția acolo este diversă și de altă natură. Direcțiile județene – nu știu dacă PNL, n-am auzit să aibă idei, de obicei are, dar idei proaste: noi am spus de la început, la noi în programul de guvernare scrie foarte clar, reformarea ANAF. Reformarea înseamnă, cum este normal, la nivel de județ, a puterii decizionale, a activității de fond, iar la regiuni să rămână strict doar funcții-suport, dar relația va fi ANAF centru cu ANAF județ, cum este corect, pe baza unui contract de performanță.

 

ÎntrebareAți spus că vă este scârbă de o persoană și că spuneți lucrurilor pe nume. Care este acea persoană?

Eugen Teodorovici: Nu spun pe numele propriu, spun pe nume! Nume în sensul figurat, se spune despre subiect, dar nu numele propriu. E suficient cât am spus.

 

Întrebare(…)

Răzvan Cuc: Cine spune, doamnă, asociațiile non-guvernamentale, cine spune? Spuneau acum cinci luni de zile că sunt probleme tehnice pe acel lot, acum spun că este unul care poate fi perfect deschis. Să hotărască mai întâi ce vor, dar în momentul de față noi trebuie să ne asigurăm că o autostradă, când o dăm în folosință, nu începem să pompăm bani pentru mentenanță și pentru întreținere și pentru remedierile eventuale care apar în exploatare de a doua zi. În acest sens, s-au dispus zece măsuri de către Compania de Autostrăzi, nu de către ministru. Doi: lotul de autostradă la finalul lunii septembrie va fi dat în trafic.

 

ÎntrebareSe pornește investiția de la Certej?

Viorica Dăncilă: Deocamdată nu pot să vă dau un răspuns exact. Suntem într-o analiză. Discut cu ministrul Economiei despre acest lucru. Este vorba despre instanță, despre dat în judecată. Vom analiza toate posibilitățile, astfel încât să luăm o decizie. Nu este încă o decizie luată.

 

ÎntrebareCine va fi noul subprefect al județului? De ce mai sunt pe funcție directorii de la ALDE?

Viorica Dăncilă: Directori de la ALDE? Nu știu ce directori de la ALDE, eu știu că în teritoriu, dar și la nivel guvernamental, avem secretari de stat de la ALDE, în teritoriu avem mulți colegi de la ALDE care nu au vrut să-și dea demisia și care vor să stea alături de PSD. Avem doi secretari de stat care m-au contactat imediat, unul de la Apărare, unul de la Externe, care au spus că ei nu vor să iasă din guvernare, pentru că drumul lor li se pare corect să fie alături de PSD.

Mihai Fifor: Deocamdată nu avem o propunere pentru schimbarea acestui subprefect.

 

ÎntrebareAr trebui să își dea demisia din ALDE?

Viorica Dăncilă: Noi nu am cerut să-și dea demisia din ALDE și să treacă la PSD. Am văzut în ultima perioadă în spațiul public multe declarații în care membri ai ALDE nu sunt de acord cu ieșirea de la guvernare, iar celor care au vrut să rămână alături de noi le-am respectat această dorință. Am spus că sunt secretari de stat, și în teritoriu sunt organizații ALDE care lucrează foarte bine cu organizațiile PSD. Nu am încercat noi să dăm afară pe cineva, nu acesta este modul nostru de a acționa. Noi avem un alt principiu, credem că trebuie să unim în jurul nostru cât mai multe forțe, nu să eliminăm dintre cei care ne sunt aproape.

 

ÎntrebarePentru spitalul din Deva mai e nevoie de 27 de milioane de lei pentru a fi finalizat. Mai sunt bani pentru acest an?

Viorica Dăncilă: Doamna ministru a vizitat mai multe spitale, a fost și la Orăștie, la Brad, a vizitat mai multe spitale. Obiectivul nostru este să investim în sănătate. După cum știți, în foarte multe spitale am avut ca obiectiv să aducem aparatură modernă, pentru că, pe lângă creșterea salariului personalului medical, cred că este importantă și dotarea, și crearea unui spațiu corespunzător pentru pacienți.

Eugen Teodorovici: Vreau să fac o singură clarificare: văd că tot timpul se întreabă despre investiții, dacă sunt bani alocați ș.a.m.d. Vreau să fie un lucru foarte clar: nu mai sunt anii trecuți când efectiv erau contrate în derulare și ele se opreau din diferite motive, nu mai intru acum în amănunte. Odată un contract în derulare, ești obligat să-i asiguri plățile pe care ți le-ai asumat la momentul semnării. În caz contrar, se fac contestații, acele claimuri, cum spunem noi, deci plătești penalități. Este o chestiune ilegală.

 

ÎntrebareDar sunt funcționari care țin anumite facturi…

Eugen Teodorovici: E altă chestiune, sunt două chestiuni diferite. Dumneavoastră ați întrebat dacă sunt bani alocați, aici Guvernul alocă în mod clar pentru tot ce este contract în derulare bani până la ultima factură adusă la nivel central, categoric! Că sunt astfel de situații la nivel punctual, aici trebuie să vedem exact caz cu caz. Dar sigur bani sunt!

Mulțumim mult!