Viorica Dăncilă: Bună ziua! Așa cum am promis, vom participa la mai multe conferințe și Comitete Executive Județene în mai multe județe. Astăzi, la Bistrița-Năsăud, am participat la Conferința Județeană, unde am ascultat atât realizările, cât și modul în care vor acționa în continuare reprezentanții Organizației Județene Bistrița-Năsăud. A fost aleasă noua conducere a acestei organizații. Am discutat despre provocările pe care le avem în perioada următoare, dar am făcut și o evaluare a cauzelor care au condus la rezultatele din 26 mai. A fost o discuție foarte bună. Am văzut determinarea membrilor de a se implica activ pentru a avea un rezultat pe care ni-l dorim la alegerile prezidențiale, respectiv câștigarea lor.

 

ÎntrebareO susțineți pe doamna Firea în calitate de candidat la prezidențiale?

Viorica Dăncilă: Gabi Firea nu și-a anunțat candidatura. Dacă și-o va anunța, vom avea o discuție în cadrul CEX și vom face o evaluare a fiecărui candidat. Ceea ce este foarte important, vom vedea care dintre cei care vor să candideze au susținerea organizațiilor din teritoriu, pentru că este o luptă grea în care trebuie să fim foarte implicați, iar cel sau cea care va candida pentru alegeri trebuie să aibă alături toate organizațiile județene pentru a putea vorbi despre victorie.

 

ÎntrebareLuni vă veți întâlni cu colegii din coaliție?

Viorica Dăncilă: Am vorbit la telefon cu domnul Tăriceanu, nu am reușit să avem o discuție care să vizeze alegerile prezidențiale. Cu siguranță voi avea o discuție atât cu domnul Tăriceanu, cât și cu domnul Ponta. Cred că dialogul este foarte important. Îmi doresc o coaliție a celor trei partide pentru a susține candidatul pentru prezidențiale. Îmi doresc ca alături de noi să vină și sindicate, chiar și partide care nu sunt parlamentare, patronate, toți cei care vor să vină alături de PSD. Cred că vor aduce un plus și dialogul este foarte important pentru a vedea direcția pe care merg liderii partidelor respective, dar este important pentru noi să vedem dacă putem coagula cât mai multe forțe alături de PSD, astfel încât să ne maximizăm șansele de a câștiga alegerile. Eu cred că întâlnirile vor avea loc luni, pentru că marți avem BPN, pe urmă CEX și trebuie să intrăm în aceste foruri statutare deja cu concluzii, cu o discuție deja avută cu liderul ALDE și cu liderul Pro România, astfel încât să putem lua deciziile care se impun pentru perioada următoare.

 

ÎntrebareCum vedeți decizia CCR de ieri?

Viorica Dăncilă: În primul rând, vom aștepta motivarea Curții pentru a vorbi despre următorii pași pe care trebuie să îi facem. Este clar că președintele Iohannis trebuie să-și asume această decizie care, iată, nu este constituțională. CCR a spus deja acest lucru. Așa cum fiecare dintre noi plătește pentru deciziile pe care le ia, cred că și președintele va plăti politic, cel puțin, pentru această decizie. De fiecare dată s-a arătat cu degetul către PSD. Dacă noi luam o decizie care pe urmă era neconstituțională, sunt convinsă că toți veneau și acuzau PSD. Cred că trebuie să existe o măsură egală pentru toți și sper ca președintele Iohannis să-și asume această decizie.

 

ÎntrebareDomnul Tăriceanu spunea că președintele trebuie să-și dea demisia. Îl susțineți?

Viorica Dăncilă: Nu comentez acest lucru, nu vreau să vorbesc despre acest lucru, dar este clar pentru mine, pentru PSD, că președintele a greșit atunci când a venit cu această propunere care s-a dovedit a fi neconstituțională.

 

ÎntrebareS-a făcut o analiză la Ministerul Transporturilor în care s-a arătat că anul acesta avem gata 61 km de autostradă, nu 100. Cum vedeți acest lucru?

Viorica Dăncilă: Cred că ministrul Transporturilor trebuie să justifice acest lucru. După cum știți, i-am cerut demisia domnului Neaga tocmai pentru acest aspect. Eu sper ca această analiză să fie una corectă care să se bazeze pe realitatea existentă. Ceea ce pot să spun este că departamentul din subordinea prim-ministrului are deja un șef de departament. Vom verifica toate obiectivele de investiții majore săptămânal. Trebuie să avem o verificare, nu pentru că nu am avea încredere în ministrul Transporturilor sau în alte persoane, dar cred că nu trebuie să ne mai jucăm. Știu că avem nevoie de investiții și cred că acest control săptămânal, cu declarații săptămânale despre modul în care evoluează lucrurile sunt necesare, dacă vrem să ne încadrăm în termene. O să discut cu ministrul Transporturilor să vedem cum au ajuns la această concluzie.

 

ÎntrebareVor mai fi miniștri schimbați?

Viorica Dăncilă: Vor mai fi ministere care vor fi analizate. De luni începem din nou analiza pe ministere, de data aceasta o analiză mult mai amplă. Pe lângă analiza măsurilor din programul de guvernare, pe lângă analiza modului în care miniștrii au fost în teritoriu și a modului în care au comunicat, avem în vedere și o restructurare pe fiecare minister în parte, dublată de descentralizare. Analiza probabil o să dureze un pic mai mult, dar cred că este nevoie de acest lucru și îl vom trata cu foarte multă seriozitate. Începând de luni avem o comisie. Voi participa și eu în calitatea mea de prim-ministru, astfel încât să avem o analiză a tuturor acestor aspecte.

 

ÎntrebareCe se întâmplă cu referendumul de modificare a Constituției?

Viorica Dăncilă: Acum așteptăm motivarea CCR, este normal, pe urmă vom vedea pașii pe care îi vom face.

 

ÎntrebareCum rămâne cu postul de comisar?

Viorica Dăncilă: Trebuie să fie o negociere. Tratăm cu foarte multă atenție acest aspect, este foarte important pentru România. Avem deja o doamnă președinte a Comisiei Europene și trebuie să începem negocierile cu dumneaei. Pentru noi este important portofoliul și pe urmă vorbim despre persoană. România a avut două portofolii importante, cel al Agriculturii și Dezvoltării Rurale, dar și cel al Politicilor Regionale, două portofolii care au cea mai mare alocare financiară, dar din păcate nu au adus foarte multe lucruri importante pentru România și cred că de data aceasta trebuie să tratăm cu multă seriozitate, să vedem ce portofoliu putem obține la nivel european și pe urmă să facem nominalizarea. Nu am vorbit de portofoliul de multilingvism, pentru că eu am considerat că Agricultura și Politicile Regionale sunt foarte importante și cu foarte multă influență la nivel european. Cred că trebuie să facem o nominalizare a unei persoane care cunoaște modul în care se lucrează în instituțiile europene, care știe să negocieze, pentru că principala armă este negocierea. Sunt convinsă că vom găsi persoana potrivită după ce vom vedea portofoliul pe care putem să-l obținem. Cred că aici ar trebui să dăm dovadă de consens. Fac apel la acest lucru, nu am prea mari așteptări din partea partidelor de opoziție, din partea USR, am văzut modul în care s-au comportat atunci când am prezentat bilanțul președinției rotative al Consiliului UE, dar cred că dacă într-adevăr suntem interesați pentru a aduce un plus de imagine României, pentru a avea un portofoliu foarte bun, cred că ar trebui să existe acest consens între partidele politice și că fiecare dintre noi ar trebui să fim implicați în acest aspect.

 

ÎntrebarePreședintele interimar al CNAS a spus că nu-și dă demisia. Ce veți face?

Viorica Dăncilă: Domnul Vulcănescu trebuie să înțeleagă că acest lucru nu este opțional, ci obligatoriu. Dacă dumnealui nu-și dă demisia, îl voi demite. Voi cere doamnei ministru, că așa se procedează, am văzut că în spațiul public a apărut că i-am cerut doamnei ministru și când am făcut numirea, a venit propunerea din partea doamnei ministru, aprobată de mine, pentru o numire. Îl vom demite noi și vom numi pe altcineva. Nu am întrebat dacă vrea să-și dea demisia, am spus că trebuie să își dea demisia și acest lucru îl va face. Nu am vorbit încă de persoană, dar este important să avem la conducerea CNAS o persoană care poate să răspundă tuturor provocărilor din sistem. Știu că nu sunt provocări ușoare, dar trebuie o persoană care să-și aleagă cu grijă purtătorul de cuvânt, pentru că eu nu o să accept niciodată ca cineva să jignească cetățenii români. Niciodată!

 

Întrebare(…)

Daniel Suciu: E un subiect care de trei săptămâni a fost discutat și răs-discutat. Nici vorbă, nu are nicio legătură OUG care a fost acum trei săptămâni cu beneficiile pe care toți elevii din România le au conform Legii Educației Naționale. E foarte simplu, am și spus, inclusiv în discuții, transportatorii din România au făcut un comunicat, patru ore am stat cu reprezentanții elevilor, încercând să le explicăm juridic ceea ce se întâmplă de fapt. Nu există niciun fel de problemă pe acest subiect. Transportul elevilor către școală nu este afectat de această OUG.

 

ÎntrebareVă bazați pe voturile organizației PSD Bistrița, care are două ministere importante, MDRAP și Ministerul Pădurilor?

Viorica Dăncilă: Nu vreau să vorbesc despre scenarii. Vom vedea ce se întâmplă în CEX, dar vă pot spune un lucru: am mare încredere în organizația PSD de aici, de la Bistrița-Năsăud, am mare încredere în Radu Moldovan, cred că-l cunosc de 20 de ani, deci ne cunoaștem foarte bine, am mare încredere în Organizația de Tineret, în cea a Seniorilor și în cea de Femei. Am încredere că se vor mobiliza foarte bine și că vor obține un rezultat foarte bun. Mai fac o precizare, pentru că ați adus vorba de Radu Moldovan: vreau să-l felicit pentru alegerea în funcția de președinte al Organizației Județene astăzi și îl mai felicit pentru un lucru: pentru modul în care este implicat în investițiile din județ, pentru modul în care a gestionat și a lucrat cu spitalul de aici, de la Bistrița. Am văzut astăzi un spital extraordinar, cu medici extraordinari, cu un personal foarte dedicat. Am rămas profund impresionată de modul în care s-au implicat atât conducerea spitalului, cât și președintele CJ și Guvernul, prin intermediul ministrului Sănătății. Cred că este un exemplu de bune-practici și sper ca pe viitor să putem să găsim fonduri, fie că vorbim de fonduri europene, guvernamentale sau parteneriat public-privat, astfel încât dorința medicilor de aici, a personalului de aici, a lui Radu Moldovan să devină realitate, să putem să realizăm și o aripă nouă pe care știu că și-o doresc foarte mult. Implicarea noastră este necesară și, așa cum de fiecare dată am dat dovadă de mare deschidere, și de data aceasta vom proceda la fel.

 

Întrebare(…)

Viorica Dăncilă: Sunt afirmații pe care mi-este greu să le comentez. Ei nu sunt în stare să-și facă o echipă guvernamentală, nu sunt în stare să facă un program de guvernare, dar problema lor este câți reprezentanți sunt dintr-un județ sau din altul! Eu cred că echipa guvernamentală trebuie privită din punct de vedere al performanței, al modului în care fiecare ministru se implică și al rezultatelor pe care le obține. Remanierea nu o facem pentru că este dintr-un județ sau altul, o facem în funcție de modul în care fiecare ministru își îndeplinește sarcinile pe care le are. Pot să spun că în acest moment sunt mulțumită de activitatea lui Daniel Suciu și a lui Ioan Deneș. Eu cred că această abordare nu este una corectă, dar de la USR nu mă mai miră nimic. Ei sunt doar cu acuzațiile, cu jignirile și cu divizarea societății! Nu am văzut un partid politic care să inducă atâta ură în societatea românească și sper ca cetățenii la un moment dat să-i taxeze, pentru ca aceasta nu-i firea poporului român. Întotdeauna am fost concilianți, am fost onești, ne-au plăcut mereu mai mult proiectele decât să ne jignim unii pe alții. Sunt afirmații pe care, credeți-mă, de multe ori mi-este greu să le comentez.

Vă mulțumesc!