Am spus că în momentul în care voi termina de făcut evaluarea mai pot fi și alte remanieri, deci nu am spus că după ce vom adopta în CEX unde vom face remanierea și cine va veni în loc, ne vom opri cu remanierea. Vom face o analiză strictă, o analiză pe fiecare minister în parte și putem veni ori cu o nouă remaniere, ori, de ce nu?, chiar cu o restructurare.

 

ÎntrebareVa rămâne aceeași formulă?

Viorica Dăncilă: Pentru a schimba formula Guvernului, trebuie să avem vot în Parlament. Dacă vom face o restructurare, avem în calcul și acest lucru. Trebuie ca această restructurare să fie făcută pe obiective foarte precise, să vedem care sunt avantajele acestei restructurări, cum o putem face și trebuie o notă de fundamentare a acestei decizii.

 

ÎntrebareAți discutat cu președintele României?

Viorica Dăncilă: Am discutat doar referitor la aspectul unei remanieri. Am spus că vreau să fac remaniere. Dacă vom hotărî mâine să facem această remaniere, voi discuta cu președintele și, mai mult decât atât, știți foarte bine că avem două portofolii de vicepremier pe care le avem cu interimari și trebuie să facem numiri și pe acele două portofolii. Pe parteneriate strategice deja cele 45 de zile se apropie de final.

 

ÎntrebareMinisterul de Interne se află pe lista celor opt ministere?

Viorica Dăncilă: Veți afla mâine.

 

ÎntrebareNe puteți spune ce nemulțumiri ați avut?

Viorica Dăncilă: Nu că nu vreau să vă spun, dar suntem un guvern politic, decizia este politică, avem nevoie de un vot în CEX, poate că propunerea nu este acceptată din punct de vedere politic, deci în momentul în care vii cu o remaniere, cu anumite soluții, cu anumite schimbări, trebuie să fie confirmate de forul statutar. O să venim cu persoane care să gestioneze acele domenii mult mai bine, deci voi veni și cu punctele bune, dar și cu anumite lucruri care nu s-au întâmplat așa cum ne-am fi dorit.

 

ÎntrebareÎși poate permite politic PSD s-o mențină pe Carmen Dan la Ministerul de Interne?

Viorica Dăncilă: Veți auzi mâine.

 

ÎntrebareDe ce vă feriți să ne răspundeți concret?

Viorica Dăncilă: Haideți să nu interpretăm așa cum dorim fiecare. În acest partid se presupune și o disciplină de partid și anumite lucruri trebuie discutate în forurile statutare și trebuie să ținem cont și de democrație, trebuie să ascult părerea fiecărui coleg din CEX. Dacă eu vin acum și spun „nu cred că a făcut bine sau a făcut bine”, probabil că aș influența această decizie și este important să aud decizia fiecărui coleg

 

ÎntrebarePropunerile de înlocuire le veți face tot dumneavoastră sau partidul?

Viorica Dăncilă: Voi veni cu propuneri în fața CEX și, bineînțeles, votul va fi cel care va decide.

 

ÎntrebareÎn locul domnului Meleșcanu domnul Tăriceanu a propus pe altcineva?

Viorica Dăncilă: Dar de ce spuneți că o să schimb la Externe? Eu n-am vorbit de niciun minister! Vom vedea mâine.

 

ÎntrebareDupă succesul președinției rotative, de ce o restructurare a Guvernului?

Viorica Dăncilă: Este adevărat, a fost o președinție de succes. Marți voi prezenta în Parlamentul European la Strasbourg rezultatul președinției rotative deținute de către România, un rezultat foarte bun, dar eu cred că întotdeauna este loc de mai bine și cred că întotdeauna trebuie să avem o abordare care să sporească eficiența acestui Guvern și în funcție de acest lucru ne ghidăm în continuare.

 

ÎntrebareSunteți în sondajul făcut de PSD pentru președinția țării?

Viorica Dăncilă: Sunt în sondajul care se face, pentru că în acel sondaj sunt toți președinții de partide politice și măsurătoarea se face pe președinți de partide politice și, bineînțeles, pe cei care și-au exprimat intenția de a candida.

 

ÎntrebareDacă sondajul e bun, candidați? E o singură șansă în viață!

Viorica Dăncilă: Poate fi o oportunitate sau poate fi o piedică, depinde cum o privim! Dacă în cadrul partidului se va considera că aceasta este soluția cea mai bună, nu o să fac un pas în spate, dar dacă va exista un alt candidat care să stea bine în sondaje și să aibă susținerea partidului, îl voi susține cu toate forțele în calitatea mea de prim-ministru și președinte de partid.

 

ÎntrebareAți vorbit cu Gabriela Firea despre o candidatură?

Viorica Dăncilă: Nu am discutat cu Gabi Firea despre această candidatură, pentru că mie nu mi-a spus despre această intenție. Am felicitat-o ieri pe Gabriela Firea și public, și prin mesaje, pentru aniversarea zilei de naștere. În unele sondaje e măsurată, în unele nu, pentru că atâta timp cât am cerut tuturor colegilor să-și exprime intenția de a candida, am introdus în acele sondaje pe cei care au dorit acest lucru.

 

ÎntrebareDar nici dumneavoastră nu v-ați exprimat dorința de a candida!

Viorica Dăncilă: Așa este, am și specificat puțin mai înainte că la mine măsurătoarea este cu președinții de partid, nu în sondajul pentru prezidențiale. Gabriela Firea este în sondajul pentru încredere, am introdus în câteva sondaje, așa cum am mai spus, facem un prim sondaj în care i-am introdus pe toți cei care și-au exprimat intenția de a candida la prezidențiale, urmat de un al doilea sondaj, pentru că voturile sunt împărțite, în care îi introducem pe primii doi.

 

ÎntrebareCât contează cuvântul organizațiilor?

Viorica Dăncilă: Foarte mult, pentru că poate în intenția de vot făcută pe un eșantion există un anumit procent, dar acel procent, fără implicarea organizațiilor județene, nu e sigur că îl putem obține. Atunci când mergi către o candidatură, către un post, către o anumită funcție în stat sau la nivel de județ, trebuie să știi că în spatele tău sunt toate organizațiile și că toți se vor implica în aceste alegeri. Intenția de vot sau susținerea nu este dublată de participarea la vot a persoanelor care susțin acum în sondaje un coleg sau o colegă. Este foarte important ca organizațiile să susțină candidatul, pentru că nu trebuie să avem județe care nu se implică, care tratează cu superficialitate, de aceea am spus că este important să văd opinia județelor, este important ca candidatul să aibă susținerea județelor, pentru că în acest mod pot să solicit fiecărui județ, de comun acord, un anumit procent pentru PSD. În localitățile în care am participat până acum la evaluări, la conferințe, marea majoritate și-au dorit un candidat din interiorul partidului, dar acest aspect îl vom definitiva tot mâine.

 

ÎntrebareAți primit recent rezultatul vreunui sondaj comandat?

Viorica Dăncilă: Da. Nu mă întrebați care este, că nu vă spun! În sondaje facem măsurători și este normal ca un partid să-și facă măsurătorile, sunt convinsă că în orice partid este acest lucru, dar eu cred că pe implicare și organizare putem câștiga alegerile și am dat exemplul participării prima dată a președintelui Klaus Iohannis, care a pornit de la 20% și a câștigat alegerile prezidențiale. De aceea, spun că este important ce vor organizațiile județene, ce vor membrii de partid. Noi am mai avut în istoria acestui partid perioade în care am văzut că județele la un moment dat au lăsat mai ușor campania și s-a pierdut. Este important să își asume, să se identifice cu candidatul și să îl susțină până la capăt. Altfel, doar cu sondajele, fără implicarea organizațiilor, nu câștigăm și de aceea spun că este foarte importantă părerea președinților de organizații.

 

ÎntrebareCredeți că viitorul președintele care va fi de la PSD ar trebui să îl grațieze pe Liviu Dragnea?

Viorica Dăncilă: Să câștigăm întâi. Dacă ne uităm la referendum, acolo văd că nu se vrea grațiere, lucruri de genul acesta. Câștigarea alegerilor prezidențiale nu trebuie legată de acest aspect, categoric.

 

ÎntrebareAți văzut reacția sălii când a fost invocat numele lui Liviu Dragnea. De aceea ne-ați dat afară?

Viorica Dăncilă: Am considerat că trebuie să am aceeași măsură în toate județele. Cum la alte județe presa nu a stat pe timpul întregii conferințe sau CEX, am considerat că și la Teleorman trebuie să aplic aceeași măsură, să nu se zică pe urmă că președintele partidului a procedat într-un fel și pentru că Teleorman este județul de suflet a procedat în alt fel. Știți bine că am relații foarte bune cu presa și că de fiecare dată când ați solicitat să discutăm nu am făcut niciodată un pas înapoi. Legat de reacția sălii la Liviu Dragnea, este o reacție firească. Să nu uităm că Liviu Dragnea a condus Organizația Județeană Teleorman foarte mulți ani și de fiecare dată i-a dus pe social-democrați către câștigarea alegerilor. A fost prefect, a fost președintele Consiliului Județean, a fost apropiat de Organizația Teleorman, este de aici, este văzut ca un om de-al locului și este normal ca această reacție să fie una în favoarea lui Liviu Dragnea. În niciun caz nu aș vrea să legați plecarea din sală a presei de manifestările față de Liviu Dragnea. Toți s-au manifestat pozitiv față de Liviu Dragnea și este normal. Am vrut să fie aceeași abordare, indiferent că este vorba de Teleorman sau de Cluj sau Ialomița sau Călărași. Am avut aceeași abordare în fiecare județ.

 

ÎntrebarePSD mai are purtător de cuvânt?

Viorica Dăncilă: Da, deocamdată este domnul Fifor, suntem în organizare, este cel care comunică tot ce ține de PSD. Vom introduce conferințele de presă la partid, dar comunicăm foarte des cu dumneavoastră. Vom vorbi despre măsurile economice, despre rectificare, despre măsurile pe care le preconizăm în perioada următoare. Va face o prezentare domnul ministru al Finanțelor, vom discuta despre întâlnirile pe care le-am avut acum în teritoriu și despre agenda următoarelor întâlniri, deci vom avea mai multe puncte pe ordinea de zi. După ce voi avea și sondajele finale cu primele două persoane, le vom prezenta și vom lua și o decizie pentru candidatul la prezidențiale, mai ales că, așa cum știți, pe 3 august avem Congres, unde trebuie să validăm candidatul pe care îl vom vota în CEX.

 

ÎntrebareMinistrul Justiției este pe lista celor evaluați?

Viorica Dăncilă: Mâine o să vă spun despre ministerele pe care le-am evaluat. Nu cred că este oportun să fie dispute cu organizațiile magistraților. Dimpotrivă, așa cum am susținut de fiecare dată, cei din justiție trebuie să ajungă la un consens și să decidă, pentru că astfel dăm dovadă de implicare în independența justiției și cred că cele mai bune decizii se iau acolo.

 

ÎntrebareAre PSD un înlocuitor la Justiție care să fie acceptat atât de partid, cât și de președintele României?

Viorica Dăncilă: Vom vedea când vom avea această discuție.

 

ÎntrebareS-a cerut începerea urmăririi penale pe numele domnului Bodog. Cum vor vota senatorii PSD?

Mihai Fifor: E o procedură pe rol, o procedură conform statutului și conform regulamentului Senatului. S-a întrunit Biroul Permanent al Senatului și a fost trimisă către Comisia Juridică. Are un număr de zile în care revine cu un raport intermediar, după care Comisia Juridică va lucra în sesiunea parlamentară și votul acesta se va da în sesiune parlamentară. Este un raport intermediar ceea ce aduce Comisia Juridică în fața Biroului Permanent al Senatului.

 

ÎntrebareDomnul Cuc a spus în sală că se vor realiza niște obiective în Teleorman. Sunt termene concrete de realizare sau sunt doar niște obiective care se tot afirmă?

Viorica Dăncilă: În momentul în care public ministrul Transporturilor a afirmat acest lucru, va trebui să respecte termenele. Dacă am cerut respectarea termenelor de către constructori, de către toți cei implicați, bineînțeles că și ministrul are această obligativitate, trebuie să își facă o foaie de parcurs și să vină cu îndeplinirea acestui obiectiv la termen. Dacă nu îl îndeplinește la termen și a promis acest lucru, atunci și dumnealui are o problemă!

Vă mulțumesc!