Viorica Dăncilă: Am participat astăzi la ședința CEJ Argeș, unde am abordat subiecte legate de probleme administrative, probleme ridicate de primari, dar, bineînțeles, și probleme politice care vizează în primul rând alegerile prezidențiale. Am ascultat opinia cât mai multor colegi, pentru că, așa cum am spus de fiecare dată, este important să ascultăm opiniile colegilor din teritoriu și, în urma acestor opinii, să luăm deciziile care se pliază pe realitatea existentă atât la nivel județean, cât și la nivel național. Dialogul a fost constructiv, fiecare coleg și-a spus punctul de vedere. Important este că mesajul final a fost unul de unitate și de implicare cu toate forțele pentru câștigarea alegerilor prezidențiale.

 

ÎntrebareCând vă doriți să se dea votul de încredere pentru Guvern?

Viorica Dăncilă: Voi discuta despre acest lucru în CEX, care va avea loc mâine, și vom hotărî data și componența Guvernului și vom veni în plenul Parlamentului pentru un vot de încredere.

 

ÎntrebareVa fi înainte ca opoziția să depună moțiune de cenzură?

Viorica Dăncilă: Indiferent de faptul că opoziția depune sau nu moțiune de cenzură, noi trebuie să venim pentru un vot de încredere în Parlament, pentru că, după cum știți, avem portofolii în care nu avem miniștri, în care interimatul a expirat, deci trebuie să intrăm în normalitate.

 

ÎntrebareDe unde vin cele 29 de voturi lipsă?

Viorica Dăncilă: Eu n-aș fi așa de sigură că ne lipsesc 29 de voturi. Vreau să vedem ce se va întâmpla atunci când vom merge în Parlament. În politică totul este posibil, în politică există negociere, cea mai bună armă în politică este cea a negocierii. O să negociem, astfel încât să putem să mergem mai departe. Dacă nu primim votul de încredere, știți foarte bine, Guvernul rămâne la forma inițială și venim cu o altă formulă.

 

ÎntrebareDeci nu vă dați demisia?

Viorica Dăncilă: Categoric nu. În 2016, cetățenii ne-au acordat încrederea lor. Am avut premieri care, cum au dat de un lucru dificil, și-au dat demisia pe Facebook mai nou și au abandonat lupta. Eu nu vreau să mă uit în ochii românilor și să spun „am abandonat proiectele cu care am venit în fața voastră”. Vreau să duc aceste proiecte la bun sfârșit. Dacă va fi moțiune de cenzură și va trece, atunci, bineînțeles, Guvernul va cădea și va veni altul. Din punctul meu de vedere, este corect să procedăm așa, nu este legat de faptul că ne ținem de un scaun sau că nu ne ținem de un scaun, așa cum am văzut anumite afirmații în spațiul public. Cred că dăm dovadă de responsabilitate și ne dorim stabilitate în această țară. Vrem să se întâmple totul în mod democratic. Știm foarte bine că moțiunea este cea care poate dărâma un guvern.

 

ÎntrebarePSD ia în calcul ieșirea de la guvernare?

Viorica Dăncilă: Nu. Am discutat cu liderii, cu majoritatea liderilor. Am și spus că nu luăm în calcul ieșirea de la guvernare.

 

ÎntrebareDar luați în calcul să vă retrageți din cursa pentru prezidențiale? Mă refer la o declarație a lui Victor Ponta.

Viorica Dăncilă: Noi nu mai ascultăm de mult declarațiile lui Victor Ponta. Cred că și-a greșit meseria, face foarte multe scenarii. Noi ne ghidăm după propriile noastre decizii și cred că este important: eu am intrat în cursa prezidențială, merg mai departe și nu răspundem șantajului sau acestor negocieri pe care le vor unii, „ieși din cursa prezidențială dacă te susținem”. Nu, noi lucrăm foarte corect, foarte deschis și spunem întotdeauna adevărul, pentru că noi considerăm că contează acest lucru.

 

ÎntrebareCe veți face mai departe?

Viorica Dăncilă: Vom vedea, vom lua decizia în Comitetul Executiv de mâine.

 

ÎntrebareLiviu Dragnea a dat în judecată PSD. Ați fost înștiințată de această acțiune? AEP a spus că nu va da niciun ban înapoi PSD pentru europarlamentare. Ce veți face? Ați spus că veți face o solicitare în privința retragerii ambasadorului George Maior. Fostul ministru Meleșcanu a spus că v-a făcut această solicitare.

Viorica Dăncilă: O să încep cu ultima afirmație: nu am primit nicio solicitare de retragere din partea domnului Meleșcanu, absolut nicio solicitare. O semnam și o trimiteam la Cotroceni dacă primeam această solicitare. În ceea ce privește acțiunea domnului Dragnea, nu știu încă de această acțiune pe care a întreprins-o dumnealui, dar m-am obișnuit, am văzut că toți bărbații din România și-au găsit ținta perfectă: toți vor să se lupte cu premierul României. Nu mai au nimic de împărțit între ei, toți vor ca premierul României să plece de la Palatul Victoria, să nu mai fie președinte de partid. Eu sunt convinsă că am puterea să merg mai departe și să le demonstrez că greșesc.

Mihai Fifor: Am să-mi permit să vă răspund eu referitor la ce s-a întâmplat cu rambursarea sumelor din campania electorală pentru europarlamentare. Noi considerăm că este o decizie incorectă a AEP, luni vom depune acțiune în instanță pentru a ne recupera sumele pe care credem noi că trebuie să le recuperăm de la AEP. De altminteri, raportul de control al Autorității arată clar că s-au îndeplinit toate condițiile pentru ca suma să fie rambursată PSD. Prin urmare, ne considerăm îndreptățiți să mergem în instanță și sperăm să recuperăm această sumă.

 

ÎntrebareCum comentați declarațiile președintelui Iohannis?

Viorica Dăncilă: Eu cred că președintele, în primul rând, nu trebuia să facă o analiză a fiecărui ministru. Nu este în atribuția președintelui să analizeze fiecare ministru în parte. Analiza sau aprecierea trebuia să fie din punct de vedere al legalității, nu al oportunității. Aștept în scris să vedem motivația domnului președinte, dar nu aș face referire numai la Argeș, numai la domnul Valeca, am văzut că a respins toți miniștrii, inclusiv un magistrat foarte bun, recunoscut și care într-adevăr a ținut întotdeauna la independența justiției. Nu aș vrea să comentez aceste declarații ale președintelui.

 

ÎntrebareVă veți menține aceleași propuneri de miniștri?

Viorica Dăncilă: Am spus că voi discuta în CEX. Deciziile le luăm în forul statutar.

 

ÎntrebareVeți merge în Parlament înainte ca președintele să trimită motivarea?

Viorica Dăncilă: Depinde când vine această motivație, dacă va veni după nu știu cât timp, nu vom aștepta. Vom vedea, vom lua o hotărâre mâine împreună cu colegii.

 

Întrebare(…)

Viorica Dăncilă: Nu aș avea această abordare din punct de vedere al organizației. Am avut această solicitare din partea ministrului Economiei și sunt convinsă că motivele nu au fost din punct de vedere regional, al județului care l-a propus sau l-a susținut, ci din alte motive.

 

ÎntrebareCe v-au reproșat colegii de la Argeș?

Viorica Dăncilă: Nu mi-au reproșat nimic colegii de la Argeș, a fost un dialog foarte bun. Au adus în discuție comunicarea, și anume faptul că trebuie să avem o comunicare mult mai bună și au dreptate în acest sens, pentru că am văzut că în spațiul public s-a adus doar o temă și noi am vorbit despre acea temă și de multe ori am uitat sau nu am putut să spunem despre realizările pe care le are acest Guvern și, slavă Domnului!, avem realizări foarte bune, chiar dacă unii din țară nu recunosc acest lucru. Sunt instituții europene, sunt lideri europeni care apreciază guvernarea României.

 

ÎntrebareAm înțeles că au fost tensiuni între dumneavoastră și domnul Teodorovici în ședința de Guvern. Am văzut doi oficiali ai BNR care au făcut o serie de declarații cu impact asupra burselor.

Eugen Teodorovici: Am să răspund la ambele întrebări. Nu a fost nicio dispută în ședința de Guvern, dar o nemulțumire am avut, și anume că a fost cafeaua rece! Chiar am fost nemulțumit, a fost o chestiune adresată celor care se ocupau de acest lucru, nu o discuție cu prim-ministrul. Nu avem dispute în ședința de Guvern, discutăm înainte, discutăm în permanență și discutăm deschis, spre surprinderea multora, constructiv și cu folos. A doua chestiune: am văzut și eu declarațiile celor două persoane, am avut o discuție cu domnul guvernator și anul trecut, dacă-mi aduc aminte bine, în cadrul Comitetului Național pentru Supraveghere Macroprudențială, unde au fost mai multe declarații și am atras atenția și am dorit foarte mult ca astfel de chestiuni să nu se mai întâmple. Am avut o discuție cu domnul guvernator ieri legată de acest subiect, a spus clar că nu reprezintă poziția Băncii Naționale. Sunt, din păcate, două ieșiri în decor ale celor doi. Am văzut că domnul Rădulescu indică ce formă de guvernare să aibă această țară, așa că eu zic că este deja o dovadă și un motiv pentru a nu lua în calcul aceste declarații. E adevărat, ca persoane care sunt în funcții importante în Banca Națională, declarațiile lor pot să afecteze mediul economic, dar cei care sunt cu cap și cu scaun la cap, mai ales, sigur nu iau în calcul și înțeleg că nu este o poziție a Băncii Naționale. Cum a spus domnul guvernator, s-a dezis de această poziție. O să am o discuție cu cei doi, pentru că săptămâna viitoare va avea loc următoarea ședință a Comitetului, dar dacă așa înțelege un astfel de oficial să se pronunțe… important este că dialogul dintre Ministerul de Finanțe și Banca Națională este cel corect.

 

ÎntrebareCând se termină de restituit toți banii din taxele auto?

Eugen Teodorovici: Ca număr nu pot spune exact, dar la rectificarea de acum s-a dispus alocarea întregii sume, 135 de milioane de lei. Chiar dimineață la birou am semnat ultimele documente, astfel încât cred că săptămâna viitoare, marți-miercuri, e plătit ultimul leu pentru toți cei care au avut de primit această taxă. Este un efort de remarcat, nu uitați acest lucru. Acest Guvern a plătit, practic, ce au luat cei de acum mulți ani de zile, când era premier domnul Tăriceanu la acea vreme, pe timpul căruia s-a impus această taxă auto, peste 6 miliarde de lei. Eu eram atunci prea mic, acum am părul mai alb, dar aveam păr și atunci! Dar eram mai micuț în funcție.

 

ÎntrebareAți fost considerat un om de legătură cu Pro România.

Eugen Teodorovici: Uitându-mă la televiziunile care au difuzat știrea, la dumneavoastră sigur a fost un fake news, la cealaltă televiziune care a dat această știre este sigur din partea cuiva din acest partid. Până când îl aflu pe cel care dă astfel de dezinformări, pentru că sunt dezinformări grosolane, cei care mă știu foarte bine știu că atâta timp cât am spus că merg într-o echipă, nu există nimic care să mă clintească din loc, absolut nimic! Doamna prim-ministru va deveni președintele României, sunt în echipă cu Mihai Fifor, cu Răzvan Cuc și cu ceilalți din echipa PSD, așa că orice încercare de a băga bățul prin gard nu ține sau ține doar la cei care sunt gură-cască și așteaptă să le cadă ceva în gură. Repet: la dumneavoastră a fost fake news, la cealaltă televiziune e de undeva informația, sunt pe cale s-o dibuiesc! Când e ceva, întrebați-mă direct și o să vă răspund direct dacă am de gând să negociez, să plec!

 

ÎntrebareV-ați gândit la un tandem cu Viorica Dăncilă?

Eugen Teodorovici: Indiferent care ar fi tandemul, vă spun da! Aș fi onorat. Să ajungă doamna prim-ministru președinte, atunci dumneaei decide cine să fie premier în această țară.

 

ÎntrebareEste mai bine pentru PSD să rămână la guvernare?

Eugen Teodorovici: Categoric da, să rămână la guvernare. Eu am mai trăit o guvernare când m-am trezit nu dat în stradă, dar, totuși, eu mi-aduc aminte că atunci când juri cu mâna pe Biblie și pe Constituție la Cotroceni spui o rugăciune și un angajament, un legământ față de această țară. Păi cum să pleci, de ce să pleci? Probabil că în politică așa ați fost obișnuiți, dar de această dată, din păcate, nu aveți o echipă care să plece!

 

ÎntrebareUnde sunt președinți, ca la Argeș, există posibilitatea să fie alegeri?

Viorica Dăncilă: Vor fi alegeri, facem alegeri în toată țara, nu numai la Argeș, dar am solicitat ca aceste alegeri să aibă loc după prezidențiale. Timpul este foarte scurt, trebuie să ne mobilizăm pentru alegerile prezidențiale și cred că este important ca fiecare primar, fiecare lider de organizație să fie foarte implicat. Nu avem timp acum de alegeri județene.

 

ÎntrebareCare este relația cu Eugen Teodorovici?

Viorica Dăncilă: Știți foarte bine că sunt un om al consensului și un om echilibrat. Am plecat împreună cu o echipă și întotdeauna îmi place să merg cu acea echipă până la capăt. Cred că și Eugen, și Mihai, și Răzvan suntem o echipă care a luptat și luptă foarte mult. Împreună vom câștiga aceste alegeri și suntem conștienți că dacă unul dintre noi merge pe lângă echipă, va pierde toată echipă. Eu cred că acest lucru nu poate fi luat în discuție și că suntem o echipă puternică, o echipă care va merge spre câștigarea alegerilor.

 

ÎntrebareCând veți anunța tandemul?

Viorica Dăncilă: O să hotărâm tot în CEX.

 

Întrebare(…)

Viorica Dăncilă: E normal, sunt convinsă că mai sunt și alți candidați. Așa este în democrație. Și eu, când am candidat, am avut încă trei contracandidați și este bine să fie mai mulți candidați, iar cel care are mai multă încredere din partea organizației să fie cel care câștigă. Nu trebuie să mergem pe un candidat unic. Mi se pare normal să fie mai mulți candidați. Eu colaborez cu toți colegii de la Argeș, nu sunt pentru prima dată aici, am făcut campanii în Argeș, cunosc foarte mulți primari de aici, cunosc foarte multe colege la Argeș, pe președintele Consiliului Județean, am participat la foarte multe evenimente aici, deci este o organizație pe care o apreciez foarte mult, care de fiecare dată s-a implicat și rezultatele nu au întârziat să apară. Întotdeauna s-a clasat pe primele locuri, indiferent de alegeri.

 

ÎntrebareVeți schimba propunerea pentru ministrul Educației?

Viorica Dăncilă: S-ar putea să luăm și pentru alt minister, hotărâm în CEX nu numai pe Educație, putem merge la alt minister, vom face o discuție pe fiecare minister.

 

ÎntrebareDe ce PSD Argeș nu primește funcții?

Viorica Dăncilă: Eu consider că Argeșul trebuie să aibă o funcție în Executiv, pentru că rezultatele, așa cum am spus, au fost întotdeauna foarte bune. De aceea am și propus pentru Ministerul Educației Naționale pe domnul Șerban Valeca, tocmai ca o apreciere pentru Organizația Argeș, dublată în același timp de experiența și de pregătirea celui propus. O să discut cu președintele de organizație și cu ceilalți și o să venim și de la Argeș cu o propunere. După cum știți, avem foarte multe locuri libere în Guvern la ora actuală.

 

ÎntrebareRamona Mănescu este o variantă pentru funcția de comisar european?

Viorica Dăncilă: Am făcut propuneri pentru comisarul european, propunerile nu au fost respinse. Am văzut că a ieșit în spațiul public că au fost propuneri respinse. Nu am nicio informație, nu am fost sunată de președintele Comisiei Europene că ar respinge propunerile pe care le-am făcut. În eventualitatea în care aceste propuneri nu sunt agreate, voi veni cu o altă propunere, dar deocamdată nu am această informație și trebuia să am dacă era vreo problemă. În rest, am văzut atitudinea celor de la USR, foarte „apropiată” de ceea ce înseamnă interes național, întotdeauna se poziționează împotriva țării. Toți își susțin candidații, indiferent de grupul politic. Bineînțeles că USR a și început la Bruxelles să facă lobby, astfel încât candidatul României să pice sau să nu fie acceptat. Am văzut și declarațiile lor publice, că ne-am făcut de râs. Nu știu dacă cineva se face de râs în țară sau nu, dar cu siguranță ei fac România de râs pe plan extern.

 

ÎntrebareLa Ministerul Justiției veți face o altă propunere?

Viorica Dăncilă: Da.

 

ÎntrebareAna Birchall va fi remaniată?

Viorica Dăncilă: Eu am fost cu o propunere pentru Ministerul Justiției și trebuie să vin cu altă propunere. Vom vedea în CEX.

 

ÎntrebareNoul ministru de Externe ar trebui să propună rechemarea lui George Maior?

Viorica Dăncilă: O să am o discuție cu doamna Ramona Mănescu. Repet încă o dată, nu am primit niciun document pentru rechemarea lui George Maior. A fost o decizie politică la momentul acela, nu eram președintele partidului, dar acea hârtie care trebuia trimisă la Cotroceni nu a venit.

Vă mulțumim!