Ioan Stan: Vă mulțumesc că ați răspuns invitației noastre de a participa la ședința CEJ. S-au discutat o mare gamă de probleme, am făcut analiza rezultatelor la europarlamentare, am discutat ce avem de făcut. Vreau să îi mulțumim doamnei președinte, domnului ministru al Finanțelor, domnului ministru al Transporturilor și domnului secretar general pentru faptul că ne-au înțeles de fiecare dată când am venit cu întreaga problematică a județului Suceava. Îi mulțumim doamnei președinte pentru prelungirea conductei de gaz de la Vatra Dornei, mulțumim pentru banii alocați care vor veni la această rectificare, pentru finalizarea lucrărilor la DN18, centura Sucevei și a Rădăuțiului. A fost alocată o sumă pentru Rădăuți și vor continua lucrările și vor fi alocați alți bani. Și celelalte probleme care s-au ridicat de către primari, sigur, fiecare are o durere, indiferent de culoarea politică, cred că vom fi înțeleși bine.

Viorica Dăncilă: Bună ziua! Așa cum a subliniat domnul președinte al PSD de la Suceava, am avut un CEJ unde am analizat, așa cum am spus, rezultatele pe fiecare organizație în parte. Am discutat cu membrii CEX despre problemele pe care le au atât din punct de vedere administrativ, dar și din punct de vedere politic. Bineînțeles, pentru noi o prioritate o reprezintă alegerile prezidențiale și în acest sens am discutat cu șefii de organizații, primari și cei care nu sunt primari, cu președintele organizației județene, dar și cu reprezentanții din Parlamentul României despre mobilizare, despre modul în care vedem alegerile prezidențiale, despre rezultatele pe care vrem să le obținem și despre pașii pe care trebuie să-i facem împreună pentru a câștiga alegerile prezidențiale. Bineînțeles, au fost aduse în discuție și obiective de investiții. Le-a enumerat o parte domnul președinte Stan, dar și proiecte prin PNDL 1 și 2 care, așa cum știți, au făcut ca aproape în toate localitățile din România să avem investiții, indiferent de culoarea politică. Pentru noi este important să avem realizări în fiecare județ, este important să ne implicăm în fiecare județ, pentru că social-democrații au dat întotdeauna dovadă de solidaritate     și cred că este important ca acest lucru să fie văzut de cetățeni, să aducem alături de noi cât mai mulți cetățeni de aici, de la Suceava, din întreaga țară, și să implementăm programul de guvernare în continuare.

Din punct de vedere politic, am discutat probleme organizatorice și cred cu tărie că fiecare membru al PSD, fiecare președinte de organizație va lupta ca și cum ar fi candidat la aceste alegeri. Sunt convinsă că cei care ne-au subestimat, cei care ne-au pus la zid, vor vedea că rezultatul de la prezidențiale îi va contrazice, așa cum cei care au spus că România are o mare problemă economică, că efectiv suntem în prăbușire, au fost contraziși de datele date astăzi de INS și de Comisia Națională pentru Strategie și Prognoză care au arătat faptul că suntem al doilea stat din UE din punct de vedere al creșterii economice. Sunt curioasă ce vor spune cei din opoziție, care, de fapt, cred că își doresc să ne prăbușim pentru a câștiga capital electoral când cifre oficiale contrazic ceea ce ei au afirmat în spațiul public.

ÎntrebareCum vedeți viitoarele alegeri prezidențiale?

Viorica Dăncilă: Din punctul meu de vedere, ca orice alegeri, vor scoate în rândul opiniei publice foarte multe dezinformări, vor veni cu foarte multe jigniri din partea opoziției, cu foarte multe minciuni pe care deja le-am văzut. Ei vor continua cu minciunile, noi vom continua să spunem adevărul. Ei vor continua să jignească, noi vom veni cu lucrurile pe care le-am făcut pentru români. Cred că oamenii vor aprecia fiecare pas făcut de fiecare partid în parte. Eu le văd ca pe niște alegeri foarte importante și prin prisma următoarelor două rânduri de alegeri, mă refer la cele locale și parlamentare. Noi, PSD, tratăm cu foarte mare seriozitate aceste alegeri. Am înțeles mesajul dat la alegerile europarlamentare. Vom munci foarte mult în alegerile prezidențiale. Nu vom avea aroganța unora care văd deja aceste alegeri câștigate. Noi vom munci pentru a câștiga încrederea fiecărui român, pentru că aceasta trebuie să fie atitudinea, o atitudine în care să arătăm ceea ce vrem să facem atât din punct de vedere al candidaților la prezidențiale, a proiectelor cu care vin în fața opiniei publice, dar și din punct de vedere al organizării, pentru că știți că PSD este un partid mare, un partid care are organizații în fiecare județ din țară, un partid care întotdeauna a iubit oamenii și a preferat dialogul cu oamenii în locul dezinformărilor și atacurilor la persoană.

ÎntrebareCare este relația Guvernului cu românii din Ucraina?

Viorica Dăncilă: Știm situația din Ucraina și susținem românii din Ucraina. Am să dau un singur exemplu: suntem singurul guvern care a alocat burse pentru elevii din Ucraina tocmai pentru a putea să învețe limba română, pentru a putea să cunoască istoria României și rădăcinile lor. Nu tratăm cu indiferență acest lucru. Ministerul Românilor de Pretutindeni a efectuat mai multe vizite, a avut întâlniri cu românii din Ucraina și vrem să sprijinim comunitatea de acolo.

ÎntrebareVeniți cu un program nou de guvernare?

Viorica Dăncilă: Nu. Un program nou de guvernare nu putem să îl avem decât dacă venim la vot în Parlament, pentru că schimbarea programului presupune un vot în Parlament. Vom avea o ajustare a programului de guvernare pentru că au trecut doi ani și jumătate și, bineînțeles, cu trecerea timpului au mai intervenit și alte lucruri, și alte priorități. De asemenea, vom veni cu câteva măsuri pe care cetățenii le așteaptă și pe care le vom prezenta pe 1 septembrie. Nu venim cu restructurare, venim în rest cu remaniere acolo unde miniștrii nu au îndeplinit programul de guvernare sau nu au îndeplinit criteriile pentru a ocupa în continuare acele posturi. Nu vom veni cu restructurare în Parlament, nu vom veni cu un nou program de guvernare. Ne axăm în perioada următoare pe implementarea în continuare a măsurilor din programul de guvernare reajustate și pe organizarea pentru campania electorală din punct de vedere politic. Noi nu ne dorim să iasă ALDE de la guvernare, nu am dorit niciodată acest lucru, dar opțiunea este a dumnealor.

ÎntrebareCe vă face să vă doriți ALDE la guvernare? Voturile din Parlament sau competența miniștrilor?

Viorica Dăncilă: Nici una, nici alta, aș putea spune. Sunt alte două priorități și o să vă răspund și la aceste lucruri: în primul rând, pentru că România are nevoie de stabilitate și cred că atât PSD, cât și ALDE trebuie să realizeze acest lucru. În al doilea rând, am venit împreună cu promisiuni, cu un program de guvernare în fața cetățenilor și împreună trebuie să ducem la capăt implementarea acestor măsuri. Cred că avem această datorie față de români ca să ne ținem de cuvânt și să facem ceea ce am promis, pentru că aceste promisiuni nu au fost numai ale PSD sau ale ALDE, au fost ale coaliției. Am venit împreună cu aceste măsuri în fața românilor. Legat de evaluarea miniștrilor, noi nu o facem în funcție de partid. Facem evaluarea în funcție de activitatea pe care au desfășurat-o. Nu am terminat încă evaluarea și cred că trebuie să o discut întâi cu partenerii de coaliție. Nu cred că dacă vin în spațiul public și spun un anumit lucru, va fi benefic pentru continuarea acestei coaliții. Trebuie să lămurim lucrurile în interiorul coaliției. Avem din ambele partide și miniștri care trebuie să plece, și miniștri care trebuie să rămână, dar cred că aceste lucruri trebuie să le stabilim în interior.

ÎntrebareEste firesc ca această coaliție să aibă doi candidați la președinție?

Viorica Dăncilă: Eu știu că este firesc ca PSD să aibă candidat la alegerile prezidențiale. Nu pot să vorbesc eu în numele ALDE, dar eu știu că PSD trebuie să aibă candidat la prezidențiale, pentru că a fost un partid de 23%, știu că acum a urcat în sondaje, e un partid cu o încredere de 23% și este normal să aibă propriul candidat. Eu vorbesc în numele PSD. Dacă ALDE vrea să susțină candidatul PSD, ne-am bucura foarte mult, dacă vor să aibă propriul candidat, este voința dumnealor și o să respectăm acest lucru. Vom vedea! Ceea ce pot să afirm cu tărie este că noi avem candidat la prezidențiale, vom avea Congresul pe 24 august, astfel încât să avem un vot în Congres pentru candidat, ne pregătim deja pentru strângerea de semnături, deci suntem deja foarte bine organizați pentru această perioadă.

ÎntrebareVeți avea o colaborare cu UDMR în Parlament?

Viorica Dăncilă: Vedem, discutăm și cu UDMR, ne dorim o cooperare cu toată lumea. Mai mult, ne dorim să semnăm un protocol de cooperare și cu sindicatele, pentru că suntem partid de stânga și e normal să avem o cooperare foarte bună cu sindicatele, ne dorim și cu patronatele să semnăm acord de cooperare, și cu societatea civilă, ne dorim ca și partidele mici să ni se alăture, toți cei care cred în PSD, cred în candidatul PSD vor veni alături de noi. Bineînțeles că fiecare partid politic își face propriile calcule și este normal acest lucru.

ÎntrebareI-ați promis lui Radu Soviani funcția de vicepremier pe probleme economice?

Viorica Dăncilă: Nu, nu am discutat cu domnul Soviani. Îl apreciez foarte mult, este un economist foarte bun, un om care am văzut că face analize foarte corecte în cele mai multe cazuri, dar nu am vorbit cu domnia-sa.

ÎntrebareDar îl critică pe domnul Teodorovici!

Viorica Dăncilă: Știți cum e, câteodată te critică, câteodată te apreciază. Depinde dacă o face corect! Dar nu cred că criticile aduse domnului Teodorovici au fost fundamentate.

ÎntrebareCine din PSD ar fi bun de premier, domnul Fifor sau domnul Teodorovici?

Viorica Dăncilă: Și unul, și altul! Acest lucru îl vom stabili în CEX.

ÎntrebareCând convocați sesiunea extraordinară?

Viorica Dăncilă: În ultima săptămână a lunii.

ÎntrebareExistă vreo prioritate în privința exploatării resurselor de uraniu?

Viorica Dăncilă: Legat de utilități și mediu, au trecut foarte mulți ani în care aceste lucruri puteau fi rezolvate. Am văzut acum unii care critică, dar au avut toate pârghiile să rezolve acest lucru. E foarte ușor să critici, mai greu este să iei măsuri care să fie bune pentru oameni. Am luat această măsură, domnul ministru al Finanțelor poate să confirme, deci am rezolvat problema pentru acest capitol de utilități și mediu.

Eugen Teodorovici: Ca să fie clar, că am văzut că e foarte multă dezinformare de ani de zile, ce a luat domnul Flutur de la primarii corecți, pentru că toți primarii au fost de bună-credință atunci când au sperat că li se va asigura această utilitate publică? Au semnat acele angajamente. Din păcate, pe românește, au fost furați, și cu banii luați, și fără investiții. Am studiat acest caz de îl știu pe dinafară. La rectificare, toți banii pe care primarii i-au plătit, dar n-au făcut investiția, unii n-au plătit și, la fel, trebuie să plătească în baza acelui împrumut, primarii nu mai au niciun fel de obligații să plătească ceea ce nu li s-a făcut. Statul, pentru primarii care au plătit pe degeaba, rambursează acești bani. Stingem obligația pentru dânșii și corect este ca toți banii pe care i-au dat în mod nejustificat, căci au plătit pentru ceva ce nu li s-a făcut, este corect să primească toți banii înapoi aceste primării și am închis discuția pe acest subiect. Cei care nu au plătit și nu au investiția, statul preia și pentru ei acea obligație. Avem două categorii, unii care au plătit, unii care n-au plătit, pentru ambele categorii statul a găsit soluția. De azi nu se mai plătește niciun ban pentru cele două categorii, iar cei care au plătit primesc toți banii înapoi.

Viorica Dăncilă: Despre uraniu, o să discut cu ministrul Economiei, nu pot să dau date până când nu am date certe pe care le voi discuta cu ministrul Economiei.

ÎntrebareNe-ați putea da niște nume de miniștri remaniați?

Viorica Dăncilă: O să vă dau ceea ce deja este public: avem interimat la Ministerul Afacerilor Interne, vicepremier pe probleme economice. Mâine se termină interimatul, de mâine se intră în liber și o să trimit luni. Prima dată trebuie să am votul în CEX pe această propunere.

ÎntrebareAți spus că nu o veți numi pe doamna Birchall la Justiție niciodată!

Viorica Dăncilă: Așa am spus? Ei, mai greșesc și prim-miniștrii!

ÎntrebareCare sunt miniștrii care n-au performat?

Viorica Dăncilă: În primul rând, trebuie să prezint evaluarea în CEX, să prezint evaluarea pentru ALDE în cadrul coaliției.

ÎntrebareAți vorbit despre rectificarea bugetară la Suceava cu primarii?

Viorica Dăncilă: Am vorbit despre investițiile pe care le au, despre anumite avize pe care le obțin mai greu, au spus și despre investițiile pe care le-au făcut. Au existat și mulțumiri, și nemulțumiri. Pe noi ne-a interesat mai mult care sunt obstacolele pe care le au, pentru că vrem ca investițiile să meargă într-un ritm alert aici, la Suceava. Am discutat și despre problemele politice, despre implicarea primarilor, deci a fost o abordare mult mai amplă.

Eugen Teodorovici: Pot să vă spun că primarii au ridicat o nemulțumire destul de consistentă: acele fonduri alocate pentru CJ din țară, 28,5 milioane de lei, au fost împărțite într-un mod total incorect, nejustificat și nedrept față de comunitățile locale care au culoarea PSD. PSD nu a făcut niciodată alocări de bani în funcție de culoarea politică. Nu a fost corect!

ÎntrebareSunt primării care nu vor să aloce toalete în containere. Ați renunțat la această idee?

Viorica Dăncilă: Sunt și școli care nu au acceptat acest lucru. Au acest drept, nu îi putem obliga.

Întrebare(…)

Răzvan Cuc: Vreau să vă spun că ar trebui să fiți mândru de constructorul care este pe centura Sucevei și pe DN18, este un constructor care muncește foarte bine, iar în a doua jumătate a lunii septembrie vom veni să facem recepția ca să dăm în trafic centura Sucevei. În timp ce alții făceau circ și puneau cu lopata nisip pe la roțile camioanelor, Guvernul PSD finalizează obiectivele și le dă în trafic, așa cum și-a asumat. DN18 la fel și o să aveți o surpriză plăcută și pe centura Rădăuțiului. Știți că am decalat termenul, s-ar putea să fie alt termen, fiindcă este un antreprenor român foarte bun care are un ritm de execuție alert. Centura Sucevei e clar în acest an. Domnul președinte al CJ să se ducă pe obiectivele dânsului de investiții să facă circ, noi lucrăm și finalizăm lucrările, le finanțăm, așa cum a spus și doamna prim-ministru, avem bani alocați ca să finanțăm toate lucrările. Am explicat și data trecută când am fost pe șantier, dacă tot îți faci imagine pe obiectivele altora, măcar să știi cum să ți-o faci!

ÎntrebareAveți vreo dorință pentru vizita de mâine?

Viorica Dăncilă: Mâine vom merge la Putna. Mă bucur foarte mult să fiu la Putna de această mare sărbătoare, cu gânduri bune, cu dorința de a aduce mai multă solidaritate și mai puțină ură între români și cred că acest lucru ar trebui să îl dorim toți cei care vrem binele acestei țări. Măcar atunci când vin sărbătorile am putea fi mai buni și am putea lăsa deoparte lucrurile care ne despart și să vedem lucrurile care ne unesc, lucruri pe care ar trebui să le avem în vedere atunci când ieșim în spațiul public, când jignim, când venim cu atac verbal foarte puternic. Cred că nu așa suntem noi, românii. Adevărații români sunt cum sunt cei de aici, din Suceava, oameni onești, harnici, cu frica lui Dumnezeu, oameni care cred în potențialul acestei țări. Dacă toți am merge și ne-am ruga și am fi mai buni, cred că și societatea ar fi mult mai unită, nu ar fi așa de divizată.

ÎntrebareCum veți merge în Parlament dacă rămâneți fără majoritate?

Viorica Dăncilă: De ce ziceți dumneavoastră că rămânem fără majoritate? Eu nu lucrez pe scenarii, ci pe lucruri concrete. Cred că nu vom rămâne fără majoritate.