Comportamentul primarului Ion Lungu în ședința Consiliului Local din data de 11.02.2022 se numește abuz de putere. A convocat Consiliul Local pentru demiterea unui viceprimar, au fost prezenți la ședința 17 consilieri locali, ședința a fost statutară, după care a retras propunerea de schimbare a viceprimarului motivând cu niște presupuneri de alianțe care există doar în mintea domnului Lungu, minte obosită de prea multe blaturi politice și înțelegeri „pe sub masă”.

Decizia de a vota pentru sau împotriva demiterii viceprimarului ar trebui să plece de la raportul de aprobare întocmit de către primar și de la principii.

Raportul de motivare întocmit de către Ion Lungu pentru demiterea unuia dintre viceprimari este extrem de subțire, pueril și pe alocuri sună a autodenunț din partea primarului. Dacă nu ar avea nimic de ascuns, nu l-ar deranja întrebările și clarificările despre cum s-au eliberat autorizațiile de construire în Suceava.

Biroul Organizației Municipale al PSD Suceava a decis să nu se implice în jocurile politice dintre PNL, USR, PMP și Pro România. Până acum câteva zile, primarul declara că în Consiliul Local majoritatea funcționează și că PSD este singurul partid de opoziție în Suceava. Ne onorează acest statut atâta timp cât primăria este condusă prin abuz de putere de către Ion Lungu. Din acest motiv am și refuzat propunerea lui Ion Lungu ca PSD Suceava sa dea un viceprimar. Ion Lungu, prin abuzarea funcției de primar se înconjoară de obedienți în loc să se înconjoare de specialiști care să îl ajute inclusiv la intocmirea unui raport de aprobare.

Nu vom permite ca Ion Lungu să își rezolve impotența administrativă și luptele politice din interiorul majorității PNL, USR, PMP și Pro România, folosindu-se de PSD.

PNL, USR, PMP și Pro România își doresc funcția de viceprimar uitând că de fapt rolul nostru în Consiliul Local este să reprezentăm cetățenii și nevoile Sucevenilor. Ei doresc funcții, vor să se reprezinte pe ei în Consiliul Local spre deosebire de consilierii locali PSD care doresc proiecte cu termene clare, reguli și ordine care să ducă la progresul Sucevei.

Nu este moral, etic și principial să soliciți demiterea unui viceprimar pentru că a pus niște întrebări și pentru că s-a interesat despre cum s-au emis niște autorizații de construire și în același timp să ai o complicitate față de celălalt viceprimar, care este și președinte de ședința în timp ce are statutul de inculpat pentru fals și uz de fals în relația cu Primăria Sucevei.

Avem o responsabilitate față de Suceveni și aceasta nu are nicio legătură cu jocurile politice toxice și sterile dintre PNL, USR, PMP și Pro România.

Pentru că Ion Lungu conduce Primăria Sucevei prin abuz de funcție, vom analiza varianta inițierii referendumului pentru demiterea primarului Ion Lungu. Este o procedura lungă și greoaie și în acest sens am constituit un grup de lucru care să identifice toate abuzurile și ilegalitățile primarului Ion Lungu. Rugăm Societatea Civilă din Suceava, ONG-urile, Organismele Civice, cetățenii, să ne sprijine pentru a evidenția modul abuziv și iresponsabil prin care a fost cheltuit banul public în ultimii 18 ani în Suceava.

Pentru că dorim funcționarea pe bază de principii și de indicatori de performanță a Consiliului Local Suceava, până la demararea procedurilor de referendum, soluția pe care o propunem este schimbarea ambilor viceprimari din Consiliul Local Suceava, atât a celui ineficient cât și a celui care are statutul de inculpat. Ion Lungu are nevoie de obediență, noi propunem un parteneriat care să promoveze proiecte cu termene clare care să rezolve nevoile Sucevenilor. În continuare, vom susține în Consiliul Local toate proiectele care vor duce la dezvoltarea reală a Sucevei și ne vom opune la cele care nu pleacă de la nevoile reale ale Sucevenilor, la cele care abuzează Domeniul Public și cele care duc la cheltuirea ineficientă a banului public.

Dan Ioan Cusnir,

Președinte Organizația Municipală PSD Suceava

„Totul pentru Suceava!”