Comitetul Executiv al Partidului Social Democrat s-a reunit marți, 14 ianuarie 2020, la Parlament. Preşedintele interimar al PSD Marcel Ciolacu a anunțat că PSD a hotărât să convoace o sesiune parlamentară extraordinară, pentru eliminarea pensiilor speciale, în ultima săptămână din luna ianuarie.

„Astăzi am hotărât ca PSD să convoace o sesiune extraordinară pentru eliminarea pensiilor speciale, în ultima săptămână din luna ianuarie, şi credem cu certitudine că din acest moment nu mai există un motiv din partea Guvernului PNL să nu pună în aplicare legea promovată de PSD şi promulgată astăzi de preşedintele României de dublare a alocaţiilor copiilor”, a declarat Marcel Ciolacu, la finalul şedinţei.

Marcel Ciolacu a mai anunțat decizia conducerii PSD de a trimite o scrisoare partenerilor externi ai României, în care este prezentat punctul de vedere al partidului cu privire la intenţia Guvernului Orban de a iniţia o schimbare a legilor electorale cu câteva luni înainte de alegeri.

„Am luat decizia să trimitem o scrisoare din partea PSD atât la preşedintele Comisiei Europene, grupul social-democrat, cât şi la preşedintele Parlamentului European şi la toţi europarlamentarii. Acest abuz de a schimba legile electorale în pofida unei decizii a Curţii Constituţionale şi a unei recomandări a Comisiei de la Veneţia, care spune că nu ai dreptul într-un stat democratic şi european, sub nicio formă, să modifici legile electorale cu două-trei luni înainte de momentul electoral. Nu s-a întâmplat niciodată în istoria României aşa-ceva şi sperăm să nu se întâmple nici de această dată. Mai mult, am un istoric, fiindcă şi ipocrizia politică trebuie să înceteze: s-au făcut alegeri în România în două tururi, PSD este de acord cu alegeri în două tururi. Pentru următorul ciclu electoral, în anul 2024, dacă mandatul primarilor va rămâne la patru ani şi nu va fi majorat la cinci ani, acestea sunt disputele”, a declarat Marcel Ciolacu.

Președintele PES Victor Negrescu a precizat că scrisorile vor fi trimise de îndată către decidenţii europeni, Comisia de la Veneţia, europarlamentari, ambasadele ţărilor UE prezente în România, cu scopul de a prezenta punctul de vedere al PSD în această problemă.

„Noi nu ne opunem acestei idei de a avea două tururi, ne opunem unei schimbări care nu corespunde principiilor europene şi normelor stabilite anterior de Comisia de la Veneţia. Mă refer aici în mod special la faptul că se va iniţia un astfel de demers printr-o procedură de urgenţă, ceea ce contravine atât legislaţiei naţionale în ceea ce înseamnă procedurile de urgenţă, cât şi ceea ce înseamnă normele europene în materie. De asemenea, subliniem că o astfel de schimbare nu ar trebui să se producă cu atât de puţin timp înainte de un moment electoral, mai puţin de patru luni până la alegerile locale, ceea ce riscă să genereze o serie de posibile avantaje pentru o serie de competitori la aceste alegeri”, a explicat Victor Negrescu.

CEx
LSO_0685
LSO_0700

Previous
Next