Premierul Ludovic Orban a venit la Iaşi la finele săptămânii trecute. L-a înscăunat pe Costel Alexe la şefia Consiliului Judeţean, într-o manifestare plină de festivism şi de laude reciproce. Costel Alexe a spus în discursul său că fără Orban nu ar fi ajuns preşedinte la Consiliul Judeţean, recunoscând voalat că noua sa funcţie e o pălărie mult prea mare pentru el.

De partea cealaltă, premierul Ludovic Orban a afirmat că alegerile locale au însemnat o schimbare semnificativă a opţiunilor de vot în Moldova şi că această schimbare va fi răsplătită de către guvern. Cu alte cuvinte afirmă Orban, dacă Moldova nu ar fi preferat PNL, atunci locuitorii din regiune ar fi fost pedepsiţi de tovarăşii liberali. Iaşul nu ar fi văzut nici un leu de la guvernul lui Şică.

Declaraţia lui Orban trebuie să recunoaştem este o premieră. Pentru prima dată, un oficial PNL spune fără ocolişuri că alocările bugetare se fac în funcţie de procentul partidului obţinut în zona sau localitatea respectivă. Politizare dusă la extrem, asta a transmis la Iaşi liderul liberalilor.

Câţi bani vor da cei de la PNL pentru proiectele Moldovei dacă vor rămâne la putere? ZERO. Liberalii au deja un an de când sunt la putere. Care a fost în toată această perioadă investiţia majoră pe care PNL a demarat-o la Iaşi? În campania de la locale au venit în oraş trei sferturi dintre miniştrii liberali, însă nu am auzit de vreun proiect concret început în regiune. Pe liberali nu-i doare gura să anunţe că vor face şi vor drege, în timp ce se simte deja în aer vântul rece al austerităţii. Inclusiv Florin Cîţu, ministrul Finanţelor a renunţat la declaraţii triumfaliste, pentru că momentul adevărului este aproape, iar vistieria e goală de luni bune.

Dacă tot ne spun liberalii că va curge lapte şi miere, de ce nu vor să vină în Parlament cu proiectul de buget pentru 2021? Ar vedea şi locuitorii din Moldova care sunt alocările pentru proiectele mari ale regiunii. Şarlatania liberalilor este evidentă. Nu-i doare gura să promită. Însă PSD e decis să oprească maşinăria de vorbe pe care PNL o tot plimbă prin ţară.