PES activists România și Partidul Social Democrat au organizat sâmbătă, 8 iulie 2023, la București, conferința internațională „Provocările europene și viziunea social-democrată pentru viitor“. Tematica aleasă a generat o dezbatere interactivă cu privire la viziunea social-democraților europeni privind viitorul comun, în contextul provocărilor semnificative pe care Uniunea Europeană a trebuit să le gestioneze în ultima perioadă.

Coordonatorul național PES activists România, europarlamentarul Victor Negrescu, a îndemnat la combaterea mesajelor extremiste în contextul apropiatelor alegeri pentru Parlamentul European și la promovarea unui mesaj realist și constructiv despre avantajele apartenenței la Uniunea Europeană.

„Alegerile pentru Parlamentul European de anul viitor vor determina modul în care va arăta Europa pe viitor. După zeci de ani de conducere de dreapta este evident că este nevoie de o schimbare la nivel european, de un viraj spre stânga în direcția construcției unei Uniuni Europene mai apropiate de oameni, care răspunde mai repede și mai bine la nevoile cetățenilor europeni și în care fiecare este tratat cu respect.

Un viraj spre extrema dreapta ar fi o mare greșeală. România a mai avut reprezentanți ai unor partide extremiste în Parlamentul European, printre care PRM și PNG, care nu au făcut altceva decât scandal făcându-i pe români de rușine în legislativul european. Nu cred că România merită așa ceva. Cred că românii din țară, dar și din diaspora au nevoie în Parlamentul European de oameni capabili să reprezinte țara cu profesionalism, care reușesc să se impună la nivel european folosind inteligent instrumentele existente.

Extremiștii și cei de dreapta s-au coalizat la nivel european pentru a bloca accesul României la spațiul Schengen, dar vom utiliza toate pârghiile pentru a trece peste aceste frâne cu sprijinul partenerilor noștri, inclusiv al social democraților din Germania. Votul pentru partidele extremiste la alegerile pentru Parlamentul European este un vot pierdut pentru că aceștia își doresc să îi sărăcească pe români.

Fără Uniunea Europeană nu am avea podul de la Brăila, finanțat în proporție de 85% din fonduri europene, fermierii ar da faliment fără subvențiile europene, pentru a căror creștere trebuie să ne mobilizăm, multe școli, spitale și drumuri nu ar mai putea fi modernizate, iar autostrăzile din Transilvania, drumurile expres din Oltenia și autostrada Moldovei ar fi imposibil de realizat“, a declarat eurodeputatul Victor Negrescu, vicepreședintele Partidului Socialiștilor Europeni (PES) și al Partidului Social Democrat (PSD).

Evenimentul a reunit 150 de militanți și simpatizanți PES și PSD din toată țara, invitați de marcă, precum Katarina Barley, vicepreședinte al Parlamentului European, Radu Oprea, ministru al Economiei, Antreprenoriatului și Mediului de Afaceri, Lars Klingbeil, co-lider al Partidului Social Democrat din Germania, membru al Parlamentului Federal German, Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani și lider al Organizației Femeilor Social-Democrate, precum și reprezentanți ai mediului asociativ și mass-media.

INFORMAȚII SUPLIMENTARE

PES activists România este o reţea a membrilor și simpatizanților Partidului Social Democrat interesați de politica europeană, creată în anul 2007 și care reunește peste 10.000 de membri la nivelul întregii țări. PES activists România promovează şi popularizează dezbaterile şi politica europeană, precum şi activitatea Partidului Socialiştilor Europeni şi a Grupului S&D în rândul cetăţenilor români şi contribuie la dezvoltarea şi consolidarea imaginii social democraţiei româneşti şi europene. Organizaţia se mândreşte cu peste 600 de acţiuni desfășurate de la înfiinţare.