Președintele PSD, Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților, a participat joi, 15 decembrie 2022, împreună cu prim-vicepreșetintele PSD, Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii și europarlamentarul Dragoș Benea, preşedintele PSD Bacău, la semnarea contractelor între Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere şi UMB pentru construcţia celor 3 loturi ale autostrăzii Focşani – Bacău, parte din viitoarea A7 „Autostrada Moldovei”. Marcel Ciolacu a declarat, într-o conferință de presă, că regiunea Moldovei va avea, după 30 ani de aşteptare, o autostradă.

„Ministerul Transporturilor a semnat până acum contracte din PNRR de aproximativ 18 miliarde. Este o premieră pentru România și pentru Ministerul Transporturilor, numai astăzi s-au semnat 6,5 miliarde. Împreună cu toți parlamentarii, ne-am asumat ieri un buget al României în care pentru prima oară avem 7,2% prinși la investiții. Dacă se va menține acest ritm, vom avea și prima oară în România un buget cu 7,2% la investiții, dar și realizate. Cred că aici este marea provocare. Numai așa putem depăși crizele suprapuse și să încercăm să combatem acest fenomen de inflație”, a precizat președintele PSD.

Sorin Grindeanu a declarat că „anul acesta până acum, contracte de peste 18 miliarde lei, fără TVA, la Ministerul Transporturilor”.

„Odată cu ziua de azi, putem spune că am semnat pe anul acesta până acum – mă uit la colegii mei, poate mai îmi pregătesc surprize – contracte de peste 18,5 miliarde la Ministerul Transporturilor în 2022. Ca să faceți o comparație, între 2017 și 2021, adică în cinci ani, s-au semnat contracte de 20 de miliarde. E foarte important acest pas, pentru că, dincolo de bornele din PNRR, de faptul că trebuie să terminăm toate aceste investiții, nu putem să construim autostrăzi fără a avea contracte la bază. De 30 de ani vorbim de o autostradă care începe astăzi să intre pe făgașul normal, și anume Sibiu-Pitești. De 30 de ani spunem că trebuie să traversăm Carpații, dar până anul acesta noi n-am avut contracte, vorbeam doar povești. Astăzi, în jurul orei 15, nu doar că s-au semnat toate acele contracte dificile pe loturile 2, 3 și 4 de la Sibiu-Pitești, dar astăzi se va da drumul în circulație la primul lot de la Sibiu la Pitești. E un lucru bun, se intră pe făgașul normal. Sigur, am parte de o echipă din care face parte și un băcăuan, Gabi Bunduc, secretar de stat, urmărește foarte bine interesele zonei, nu doar ale județului Bacău”, a spus ministrul Transporturilor şi Infrastructurii.

Dragoş Benea, a amintit că bazele autostrăzii A7 au fost puse în urmă cu cinci ani, de guvernarea social-democrată.

„Dacă facem o cronologie a declarațiilor, când Partidul Social Democrat a venit la guvernare în urmă cu un an, domnii Ciolacu și Grindeanu au fost foarte optimiști cu dezvoltarea coloanei vertebrale a Moldovei, A7, și iată că datorită muncii de la Ministerul Transporturilor astăzi suntem în măsură să spunem că ne-am ținut de cuvânt, în sensul că am dat elan și viteză acestui proiect și am mai făcut asta și în alte județe din zona Moldovei. Cine putea să facă acest lucru decât un fost prim-ministru și un fost viceprim-ministru în 2017-18? Atunci a fost pus A7 pe hartă în sensul de proiectare. Dacă nu începea proiectarea atunci pentru A7, astăzi, indiferent cine era la Transporturi sau la guvernare, n-avea ce semna! Deși alții îi mai corectează pe alții prin nordul țării, momentul T0 pentru A7 a fost în guvernările din 2017 și 2018, când oameni reprezentativi pentru acele guvernări, domnul viceprim-ministru Ciolacu la momentul respectiv și domnul prim-ministru Grindeanu”, a spus președintele PSD Bacău.