Președintele PSD Marcel Ciolacu, preşedintele Camerei Deputaţilor, consideră că Ziua Naţională este momentul în care „celebrăm mândria, unitatea, solidaritatea, tăria de caracter şi curajul eroic al înaintaşilor noştri”.

„Ziua Naţională este momentul în care celebrăm mândria, unitatea, solidaritatea, tăria de caracter şi curajul eroic al înaintaşilor noştri. Pentru mine, în acest an, 1 decembrie reprezintă şi altceva extrem de important în actualul context zbuciumat în care trăim. Este un exemplu strălucit al felului în care poporul român a găsit întotdeauna în cele mai grele momente ale istoriei sale acea forţă internă teribilă care l-a făcut să depăşească situaţiile limită. (…) Pentru mine acest 1 decembrie este cu gândul la marele Iorga, despre certitudinea că acest popor va găsi întotdeauna forţa de a depăşi toate situaţiile de criză, iar dacă acum traversăm tocmai un asemenea moment, cu crize suprapuse, cu un război aproape de graniţele ţării şi cu o inflaţie globală fără precedent, datoria noastră este să fim solidari în aceste momente cu toţi cei care au cea mai mare nevoie de ajutor”, a spus Marcel Ciolacu, în plenul reunit al Parlamentului, la şedinţa solemnă cu ocazia Zilei Naţionale a României.