Președintele PSD Marcel Ciolacu, alături de deputatul PSD, prof. dr. Alexandru Rafila, senatorul PSD Ştefan-Radu Oprea și deputatul PSD Marius Constantin Budăi a prezentat miercuri, 27 ianuarie 2021, propunerea de buget alternativ a Partidului Social Democrat.

Marcel Ciolacu a declarat că social democrații au elaborat o propunere de buget de stat deoarece au vrut ca populaţia să cunoască alternativa la austeritatea propusă de actualul Guvern.

„Am fost întrebaţi care este scopul acestui buget alternativ, de ce am depus acest efort să-l construim şi să-l prezentăm, poate, pe bună dreptate, pentru că nu avem în acest moment majoritatea parlamentară ca să trecem acest buget prin Parlamentul României. Ştiu că pare ciudat, dar este pentru prima oară în cei 30 de ani când partidul de opoziţie vine în faţa presei şi a cetăţenilor cu o propunere de buget alternativ. Noi considerăm că cetăţenii trebuie să cunoască adevărul, să ştie care este alternativa la austeritatea propusă de această guvernare. Considerăm că oamenii nu ne-au votat doar să criticăm actuala guvernare, oamenii ne-au votat să venim şi cu soluţii, iar noi punem astăzi în dezbatere publică soluţiile concrete pentru creşterea nivelului de trai al cetăţenilor. Chiar invităm Guvernul să ne plagieze, nu avem nicio problemă, nu ar fi nici pentru prima oară când copiază anumite soluţii de la PSD, dar, dacă sunt în interesul românilor, chiar nu ne deranjează cu nimic”, a afirmat președintele PSD în cadrul unei conferinţe de presă.

Alexandru Rafila a declarat că PSD propune, în bugetul alternativ pe 2021, constituirea unui fond de 4 miliarde de lei pentru combaterea pandemiei de COVID-19.

„Noi am încercat să gândim o finanţare a sănătăţii din România încât sustenabilitatea să fie asigurată, iar ceea ce se va întâmpla în perioada următoare, inclusiv din punct de vedere al evoluţiei acestei pandemii, pentru că este imprevizibil, vedeţi lucrul acesta se întâmplă în toată Europa şi se întâmplă în toată lumea, deci România nu poate să fie în afara acestei evoluţii, atunci încercăm să creăm mecanismele prin care şocurile care pot apărea în continuare să poată să fie absorbite şi lumea să aibă în continuare sau să aibă de data aceasta un acces corespunzător, echitabil la servicii de sănătate”, a anunțat deputatul PSD.

Ștefan-Radu Oprea a precizat că pentru 2021 PSD propune finanţarea de la buget a programelor prioritare Start-up Nation III, „Fabricat în România”, a schemei de ajutor de stat pentru crearea de locuri de muncă, a programului „Restart rural” şi a celui pentru investiţiile mari.

„De câte ori PSD a fost la guvernare a ştiut să guverneze cu pricepere. Din păcate pentru noi, de fiecare dată a trebuit să muncim foarte mult ca să recuperăm şi să reparăm ceea ce au stricat ca întotdeauna guvernările de dreapta. Am aflat de la ei mereu că nu se poate şi vrem să arătăm că se poate”, a mai afirmat senatorul PSD.

Marius Budăi a anunțat că PSD propune majorarea punctului de pensie în 2021 la 1.775 lei din martie şi la 1.875 lei din septembrie.

„Îngheţarea salariilor bugetarilor, amânarea creşterii pensiilor şi alocaţiilor credem că sunt contraproductive. Aceste măsuri de austeritate vor genera doar pierderi de putere de cumpărare ale cetăţenilor şi vor scădea, astfel, cererea agregată şi va întârzia revenirea economică. De aceea, suntem convinşi că un Guvern trebuie să respecte legile în vigoare. Ne propunem ca, de la 1 martie 2021, valoarea punctului de pensie să ajungă la 1.775 lei şi de la 1 septembrie să ajungă la valoarea de 1.875 lei, în tandem cu creşterea alocaţiilor, dar şi creşterea pensiilor şi salariilor profesorilor”, a mai explicat deputatul PSD.

Vezi AICI propunerea alternativă a PSD pentru bugetul anului 2021.