Deputatul PSD Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila a declarat vineri, 29 octombrie 2021, după întâlnirile avute joi, 28 octombrie 2021, cu principalele organizaţii sindicale, cu reprezentanţi din educaţie, asociaţii de elevi, de părinţi, de studenţi şi de cadre didactice şi cu reprezentanţi ai principalilor operatori economici, ai mediului de afaceri care activează în zona HoReCa şi în alte domenii, că toată lumea sprijină campania de vaccinare, dar aceasta trebuie să se bazeze pe convingere, nu pe constrângere.

„Au fost niște întâlniri la care personal am avut o foarte mare satisfacție, pentru că oamenii au vrut să discute problemele legate de pandemie, cum pot ajuta la rezolvarea situației critice prin care trecem în momentul de față și, un lucru care din păcate nu s-a întâmplat în multele luni anterioare, din zona guvernamentală n-au fost contactați în mod serios și, în ciuda recomandărilor care există și din partea OMS, nu au fost incluși în niciuna dintre structurile care ar trebui să ia decizii, măcar cu rol consultativ, în ceea ce privește controlul pandemiei. Este anormal, pentru că noi dorim să rezolvăm o criză de sănătate publică și avem nevoie de încrederea populației și a tuturor actorilor care pot să ajute la traversarea acestei pandemii. Din păcate, deciziile au fost luate de cele mai multe ori din birou, fără consultări, și oamenii s-au trezit în fața unor situații pe care nu le puteau gestiona, pentru simplul motiv că cei care au luat deciziile nu cunoșteau consecințele acestor decizii”, a spus Alexandru Rafila.

De asemenea, deputatul PSD a afirmat că trebuie sprijinit și accesul la testare, „dar acest acces trebuie să fie încurajat de stat, nediscriminatoriu”.

„Nu putem să nu sprijinim alături de vaccinare și accesul la testare, dar acest acces trebuie să fie încurajat de stat, nediscriminatoriu, iar prevederile legate de condiționarea plății testelor pentru anumite categorii, cel puțin în această perioadă critică, nu credem că este o bună idee. Trebuie să facem eforturi să trecem peste perioada aceasta care aduce în continuare, din nefericire, chiar și azi, 500 de decese în fiecare zi. E o misiune pe care ar trebui să o avem cu toții”, a mai spus Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila a adăugat că o parte dintre soluţiile care s-au desprins în urma acestor întâlniri vor fi transmise Guvernului.

„Reducerea activității în sectorul HoReCa, am discutat și acest aspect, pentru o perioadă limitată de timp, ca să avem un set de măsuri conjugate, nu disparate, cum sunt cele din momentul de față, este susținută de organizațiile patronale cu o condiție: și Guvernul să-și asume partea lui de responsabilitate, pentru că au fost de prea multe ori promisiuni legate de ajutoare de natură financiară. Aceste ajutoare pe care Guvernul trebuie să le ofere nu sunt pentru ca cineva să se îmbogățească, ci dimpotrivă, ca să mențină deschise aceste activități, să poată să plătească salariile, să nu ajungem într-o situație care nu se mai poate repara după încheierea pandemiei. Această situație de provizorat permanent, cu închideri parțiale, cu reveniri permanente, nu face altceva decât să adâncească neîncrederea și a sectorului privat, așa cum se întâmplă și în cazul populației generale, în deciziile guvernamentale”, a concluzionat deputatul PSD.