Deputatul PSD prof. univ. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății a anunțat luni, 14 februarie 2022, într-o conferință de presă susținută la Ministerul Sănătății că am intrat pe un trend descendent al cazurilor de COVID-19.

„Cifrele ne arată că am intrat pe un trend descendent. Acest trend descendent al numărului de cazuri semnalate trebuie să se cupleze cu alţi doi indicatori ca să putem să discutăm într-adevăr de ridicarea restricţiilor şi chiar despre o eventuală renunţare la starea de alertă la un anumit moment. În primul rând, este vorba despre scăderea numărului de persoane care sunt internate, dar mai ales despre scăderea numărului de pacienţi internați în secţiile de terapie intensivă. Media numărului de cazuri din ultimele 7 zile este în scădere accentuată. Aceste lucru s-a corelat şi cu scăderea pozitivităţii în cazul testării. Am avut o medie în jur de 30%”, a declarat ministrul Sănătății.

Alexandru Rafila a spus că nu putem avea un calendar al relaxărilor până când gradul de ocupare al secțiilor ATI nu începe să scadă în mod susținut.

„Trebuie să existe o tendinţă descrescătoare consolidată care să permită luarea acestor decizii. Deocamdată, nu avem motive să avem un astfel de calendar, pentru că situaţia în spitale este serioasă în continuare în secţiile de terapie intensivă. Totuşi, uitându-ne la modul în care numărul de cazuri scade, sigur că o să ne punem această problemă a ridicării stării de alertă în perioada următoare, dar, până se ridică starea de alertă, sigur că anumite restricţii cum ar fi, de exemplu, utilizare măştii în aer liber s-ar putea renunţa la ele sau, ştiu eu, creşterea gradului de ocupare a unor instituţii care organizează evenimente, dar numai în corelaţie cu evoluţia reală. Evoluţia reală s-a schimbat. Nu mai este legată de numărul de cazuri care se înregistrează zilnic, ci este legată de numărul de pacienţi din spitale şi cei din secţiile de terapie intensivă”, a mai afirmat deputatul PSD.