PSD respinge categoric afirmațiile mincinoase și manipulatorii ale USR cu privire la faptul că parlamentarii social-democrați ar fi introdus în legislație incriminarea penală a instigării la ură pe criterii politice. USR are obligația de a-și cere scuze opiniei publice pentru această tentativă rușinoasă de mistificare a realității.

USR nu minte doar cu privire la originea acestei modificări a Codului Penal, ci și în legătură cu autorul real al amendamentului criticat. În realitate, modificările contestate acum de USR au fost propuse chiar de fostul ministru USR al Justiției, Stelian Ion, iar apoi însușite ca amendament de senatorul USR-Plus Elena Simona Spătaru, atunci când subiectul a fost dezbătut pentru prima oară în Comisia Juridică a Senatului.

Introducerea de către USR a acestui amendament a fost motivată atunci de Decizia-Cadru 2008/913/JAI a Consiliului Uniunii Europene, care la art. 1, alin. (1), lit. a, cerea statelor membre să-și adapteze legislațiile penale naționale astfel încât să fie incriminată „instigarea publică la violență sau la ură împotriva unui grup de persoane”, cu precizarea explicită a criteriilor de discriminare. În acest sens, amendamentul propus de ministrul USR al Justiției și însușit de reprezentanții USR din Comisia Juridică a Senatului, a preluat integral criteriile existente deja în Codul Penal, la circumstanțele agravante de la Art. 77, lit. h, printre care se regăsește și criteriul „apartenenței politice”.

Așadar astfel de prevederi nu au fost introduse de reprezentanții PSD, ci existau de mult timp în Codul Penal. Contrar celor afirmate de USR, reprezentanții PSD din Comisia Juridică a Camerei Deputaților nu au extins criteriile de discriminare, ci au eliminat din amendamentul USR sintagma imprecisă „ori pentru alte criterii de același fel”, care ar fi condus la o aplicare arbitrară a legii.