Săptămâna viitoare, Iratxe García și Dan Nica în misiune la granița România-Republica Moldova și la Chișinău

Președinta Social-Democraților din Parlamentul European, Iratxe García Pérez, va fi prezentă în București duminică și luni. Împreună cu liderul delegației române din cadrul Grupului S&D, Dan Nica, aceasta va merge în Republica Moldova. Cei doi vor avea o serie de întâlniri și vor vizita un centru de primire a refugiaților.

Luni, 11 aprilie, Iratxe García va avea întâlniri cu o serie de miniștri, alături de Ion Marcel Ciolacu, liderul PSD și Președintele Camerei Deputaților din Parlamentul României. Apoi, împreună cu Dan Nica, va vizita portul Isaccea, unde mii de refugiați ucraineni au ajuns în ultimele săptămâni. Ulterior, delegația va merge la Galați, pentru o întâlnire cu autoritățile locale și o vizită la centrul de primire a refugiaților.

Marți, 12 aprilie, Iratxe García și Dan Nica vor merge la Chișinău, Republica Moldova, unde se vor întâlni cu Natalia Gavriliță, prim-ministrul Republicii Moldova, cu Igor Grosu, președintele Parlamentului și cu Maia Sandu, președinta Republicii. Miercuri, delegația va vizita un centru de primire a refugiaților lângă Chișinău.

Iratxe García a declarat:

„Nu pot decât să laud generozitatea de care au dat dovadă oamenii și autoritățile, atât în România, cât și în Republica Moldova. Uniunea Europeană are datoria de a oferi sprijin acestor țări vecine cu Ucraina, care îi ajută pe cei care sunt nevoiți să fugă din fața războiului. Pentru statele membre UE trebuie implementat un sistem de solidaritate care să includă o distribuție atât a poverii economice, cât și a refugiaților. În cazul statelor vecine, cele al căror viitor este în Uniunea Europeană, precum Republica Moldova, trebuie să dăm dovadă de angajament și solidaritate. Pe această cale, săptămâna viitoare vreau să transmit mesajul nostru de sprijin și solidaritate prietenilor noștri din Chișinău. De asemenea, vom discuta și despre cele mai bune modalități de cooperare.”

Dan Nica a declarat:

„Implicarea României în sprijinul refugiaților ucraineni înseamnă nu doar implicare și umanitate, ci și mulți bani cheltuiți. Efectiv România este în prima linie de apărare a democrației, dar și în prima linie de adăpost a celor care fug din calea morții și a distrugerii.

România este solidară cu cei neajutorați, dar are nevoie de manifestarea solidarității europene.

Împreună cu președinta Social-Democraților europeni vom merge să vedem pe teren care sunt nevoile atât pentru refugiații ucrainieni cât și pentru cetățenii României și ai Moldovei.

Europa are o responsabilitate comună de a veni în ajutor tuturor celor afectați și de a prevede un plan de ajutor economic special pentru țările cele mai afectate de această criză.”