România a fost mereu pe negativ cu PNL-PDL la guvernare

Singurul motiv pentru care agenția de rating Standard&Poor’s a “păsuit” retrogradarea Guvernului PNL a fost eficiența guvernării PSD.

Rezultatele PSD la guvernare țin încă pe linia de plutire niște amatori economici, care – în doar 7 luni – au reușit să prăbușească nivelul de trai al românilor, dar și mediul de afaceri.

S&P a invocat aspectele pozitive structurale care s-au consolidat în timpul guvernării PSD din ultimii ani: a patra cea mai mică datorie guvernamentală netă în PIB din UE, un potențial de creștere economică robust, una dintre cele mai mici ponderi ale datoriei externe nete în PIB dintre țările UE și accesul la fondurile structurale și de coeziune alocate de UE.

Agenția de rating S&P acordă un cartonaș galben guvernării PNL arătând dezastrul din politicile fiscal bugetare implementate în ultimele 7 luni, cu deficite record, cu o viteză de împrumut de 1.000 euro/secundă, cu incapacitatea evidentă de a propune măsuri directe pentru protejarea puterii de cumpărare a populației și stimulare economică.

Guvernul PNL și-a ascuns incompetența angajându-se printr-o scrisoare la ceea ce a devenit eticheta guvernărilor galben portocalii – austeritatea. Comunicatul făcut public de agenția de rating arată că decizia de astăzi este strict condiționată de angajamentul Guvernului privind:

–      Creșterea pensiilor să nu fie mai mare de 10%, adică un procent care nu acoperă nici măcar creșterea de prețuri;

–      Implementarea unor măsuri dure de austeritate începând cu ianuarie 2021, după alegeri;

–       Continuarea programului de împrumuturi la dobânzi junk de 3,5-4% pentru a păstra rezervele valutare la un nivel consistent cu menținerea cursului de schimb.

În ultimele luni am văzut cum rând pe rând Comisia Europeană, FMI, Banca Mondială, OECD, băncile și alte instituții financiare au arătat o altă realitate decât cea pe care o vinde Guvernul. A venit rândul agenției de rating S&P să răstoarne calculele Guvernului privind principalii indicatori macroeconomici în anul 2020:

–       S&P estimează o cădere de 5,5% în 2020, Guvernul prognozează o scădere de doar 1,9%;

–      S&P estimează un PIB nominal de 1.032 miliarde lei, în scădere cu 28 miliarde lei față de anul 2019 și cu 50 de miliarde lei mai puțin decât estimarea Guvernului pentru anul 2020;

–     S&P estimează o explozie a datoriei guvernamentale în PIB la 46,2%!!! mult peste prognoza Guvernului de 40,9% din PIB;

–   S&P estimează un deficit de cont curent de 4,8% din PIB, peste estimarea Guvernului de 4,1% din PIB;

–   S&P estimează un deficit bugetar de 8% din PIB, peste estimarea Guvernului de 6,7% din PIB;

–    S&P estimează o depreciere de 6% a cursului leu dolar de la 4,26 lei/dolar în 2019 la 4,5 lei/dolar în 2020.

Cu alte cuvinte, Guvernul PNL îndreaptă România spre FALIMENT și îi minte pe români în legătură cu cifrele reale ale dezastrului economic.

Guvernarea PNL-PDL a aruncat țara în haos, austeritate și șomaj. Este nevoie urgent de o alternativă puternică de centru-stânga care să vină să repare toate prostiile actualei guvernări.