PSD solicită Guvernului să explice cine a avizat recomandarea transmisă europarlamentarilor români să voteze împotriva salariului minim european

Partidul Social Democrat solicită Ministerului Afacerilor Externe să explice public cine a dispus transmiterea către europarlamentarii români a documentului privind așa-zisa „Poziție a României” „pe marginea propunerii de directivă privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană”.

PSD consideră că este inadmisibil ca Executivul să recomande reprezentanților României din Parlamentul European să adopte o atitudine anti-europeană, împotriva adoptării salariului minim european, în totală contradicție cu hotărârea Senatului României, care este o autoritate superioară Guvernului.

În acest sens amintim că în Hotărârea nr. 19/2021 cu privire la salariile minime adecvate în Uniunea Europeană Senatul României s-a exprimat clar în favoarea propunerii de directivă europeană, pe care o consideră „în concordanță cu Recomandările specifice de țară adresate anumitor state membre ale Uniunii Europene” și că asigură „accesul efectiv al lucrătorilor la salariul minim și la mecanismele de reparare a prejudiciilor din perspectiva mobilității muncii în UE”.

Mai mult, recomandarea Ministerului Afacerilor Externe ca europarlamentarii români să voteze împotriva salariului minim european contravine Declarației de la Summitul Social de la Porto, semnată de președintele Iohannis, care prevede, printre altele, angajamentul statelor semnatare de a „reduce inegalitățile sociale, de a susține salarii echitabile și de a lupta împotriva excluziunii sociale și a sărăciei”. În același document, România și-a asumat „asigurarea egalității de șanse pentru toți și a faptului că nimeni nu este lăsat în urmă”.